lördag 26 september 2020

Självmordsbombare, Malmöattityden

 

Manchester Victoria Station. Foto: Astrid Nydahl

De mindre lämpliga minnena och drömmarna kommer alltid till mig i sjuksängens leda och oändliga tidsrymd. Plötsligt är jag tillbaka på bussen från Picadilly Garden upp mot Manchester Arena och Victoria Station. Det var där på arenan som den islamistiske självmordsbombaren släckte så många unga liv. Att stå där var både sorgligt och upprörande. Ändå har ju ingenting skett i Europa, när det gäller att försöka få stopp på dessa vettvillingars dödande. Igår slog en ny till i Paris. Han ville hämnas karikatyrerna men hade tydligen inte hört att Charlie Hebdo sedan länge fanns på annan adress.Vi vet att det händer hela tiden, bara inte var och när. Man måste påminna sig hela tiden.

Manchester var annars en erfarenhet som påminner om den jag så djupt fått erfara i Birmingham. Det är Malmöattityden från min uppväxt som återkommer. Så lätt att få kontakt med människor som uttrycker sig på ett välbekant sätt, om än på ett annat språk. 

Jag drömmer mig tillbaka. Försöker sova.

Svenskan skriver:

Den utpekade gärningsmannen vid fredagens blodiga attack utanför satirtidskriften Charlie Hebdos forna lokaler i Paris har erkänt, uppger franska poliskällor enligt nyhetsbyrån AFP.

Den sedermera gripne gärningsmannen var beväpnad med en köttyxa, och skadade två personer på gatan. Enligt källorna är han en ung pakistanier som ville hämnas för de karikatyrer av islams profet Muhammed som tidskriften publicerat. Charlie Hebdo har dock flyttat till hemlig adress, och de två skadade personerna arbetade för ett helt annat företag.

Dådet utfördes samtidigt som en rättegång pågår kring det stora terrordådet mot Charlie Hebdos redaktion i den franska huvudstaden 2015, som krävde tolv liv.


1 kommentar:

  1. Idag endnu en terrorist i Saint Denis https://twitter.com/deutsch365/status/1310216921653161984

    SvaraRadera