söndag 14 januari 2018

Det är inte ett hus, det är ett hem

Hjorthägn i norra Skåne. Foto: Astrid Nydahl


“It’s not a house,” said Judas Priest
“It’s not a house . . . it’s a home”

Så sjöng Bob Dylan i The Ballad Of Frankie Lee And Judas Priest. Den frasen har jag i många år funderat på. Varför är den så träffande? Den är träffande för att den säger att mitt hem, det är sannerligen inte vilket hus som helst. Det är skillnad på att tala om sitt hem och att tala om hus i största allmänhet. Och Bob Dylan tillade ju i samma sång:

”The moral of the song
Is simply that one should never be
Where ones does not belong”

Att jag känner mig hotad av det som sker i Sverige är ingen överdrift. Det är heller inget jag behöver hymla med. Att säga sanningen är första steget i ett självförsvar. Om vi blundar och håller för öronen kommer ingen att ta oss på allvar. Vi blir också i fortsättningen betraktade som aningslösa idioter som man kan bestjäla och lura. Det är kanske redan för sent att ändra attityd och ståndpunkt. 

Gräv där du står! Så hette det på 1980-talet. Jag skulle vilja tillägga: försvara platsen där du står, bor och lever. Ingen annan gör det åt dig, allra minst den politikerklass du hittills givit ditt tysta stöd genom att år in och år ut ge dem din röst.


4 kommentarer:

 1. Inte så enkelt att försvara när ens hyreshus förvandlas till ghetto. Det är inte de som redan bor i huset som bestämmer vem får flytta in. Inte i bostadsrätt heller när kommunen kan köpa upp lägenheter.
  Man kan tro att villaområden är fredade men icke.
  Djupt in i skogen utan väg är nog bästa stället idag.
  Hur försvara något mer som skolor, samhället för övrigt är ännu mera överkurs.
  Fast där har ju politiker bestämt sig vad det skall bli. Jag antar att de håller sin flygbiljett ut ur landet i fickan. Eller är helt blinda.

  SvaraRadera
 2. Med intresse har jag följt din nya blogg från sjukhussängen. Lycka till med den, den kommer verkligen att behövas både nu och i framtiden.

  SvaraRadera
 3. Från sjukhussängen sänder jag en hälsning och lycka till med din nya blogg

  SvaraRadera