onsdag 14 februari 2018

"Engagemang" eller självhjälp?

Foto: Astrid Nydahl
Hade jag varit samma människa som för några år sedan hade ämnena legat uppdukade för krönikor och artiklar. 

I Stockholm står islamisten åtalad och medierna flockas. Han är för mig en i raden av islamister med mord och förödelse på programmet. Kan rättegången öppna ögonen på någon enda svensk är det förstås bra, men det förändrar ingenting i sak. 

Landets politiska partier - alla i riksdagen förutom sd - meddelar att de nu kraftigt villhöja presstödet. Också det har jag tankar om. Orkar jag skriva om det? Svaret är förstås nej. 

I ett tv-magasin sitter Leif GW och bläddrar i mobilen medan statsministern häver ur sig den ena plattheten efter den andra. Nej, inte heller det orkar jag kommentera.

Vid havet i Åhus: solsken, stilla och rullande vågor mot stranden, några par på samma plats som vi. Huvudgatan i byn nästan tom. På Apoteket var vi en handfull kunder. Nu ska jag på egen hand spola bihålorna, är trött på att varje morgon vakna till en ny kortisondusch, vill andas normalt och slippa yrsel och illamående.

När "engagemang" får människor att må bättre ska jag inte missunna dem det. Men i grunden misstror jag dem. Det "engagemang" de mobiliserar är inte mer än en självhjälpsåtgärd medan allt rasar omkring oss.


1 kommentar:

  1. En aning humor, som omväxling, tiderna förändras; bilden finns under: https://www.artisera.com/blogs/expressions/23-artworks-we-loved-at-the-2018-india-art-fair
    A poignant yet humorous life size fiberglass sculpture, “Gandhi taking selfie with the cow” by artist Debanjan Roy caught everyone’s attention, for its beautiful articulation of the changing social realities of modern India.
    The artist often depicts Gandhiji in his works, seen interacting with incommensurably contemporary objects, to question how India’s history can be squared with its present and future.    SvaraRadera