![]() |
Foto: T.N. |
Jag tar inte ens ett helt kapitel i taget, vill att den ska räcka länge. Jag vill gärna tillägga att detta är ett praktfullt bokverk, som gör intryck redan vid en första anblick. Gediget och mycket vackert.
Jag citerar (slumpvis) ur boken:
Tron på människan som ett subjekt med en omätbar inre potential, vilken under rätt omständigher kan realiseras, implicerar en idé om frihet. En helt annan syn på frihet emanerar ur bilden av människan som ett begränsat objekt, definierat av ekonomiskt värde eller predestinerat av sitt etniskt kulturella ursprung. Olika ideologier och olika kultur och konstuppfattningar sätter således olika sorters gränser för den frihet som individen anses vara i behov av.
Men utvecklingen i riktning mot banalisering innebär även, på ett mer konkret sätt, en inskränkning i den negativa friheten. Detta alltså genom den moderna medieindustrins intrång i det privata.Lundbergs teser om negativ respektive positiv frihet är bokens mest spännande. Och inte behöver man väl tvivla på att hans resonemang äger mycket stor giltighet för ett samtida, konkret europeiskt - och inte minst svenskt - skeende.
Jag har läst "Ljusets fiender" och "Det sista muséet" av Lundberg. En ganska ensam borgerlig och förnuftig röst i den svenska intellektuella istiden men alltid klarsynt och läsvärd. Tack för tipset, Thomas.
SvaraRaderaHenry James är en favorit. Ska ta och läsa Johan Lundbergs bok framöver.
SvaraRaderaHar länge varit på väg att läsa Mästaren av Colm Toibin, vet ej varför det inte blivit av än. Kanske har du läst den?
Lämnade inte Henry James USA för att han tyckte att det var alldeles för råbarkat där, eller något i den stilen. Har för mig det. Vulgärt kanske är ordet jag far efter? hälsar Monica