onsdag 21 februari 2018

Leonardo har lämnat oss

Foto: Astrid Nydahl

En av mina mångåriga läsare, Lennart Svensson, som skrev under signaturen Leonardo, har lämnat oss. Han avled i lördags efter en längre tids sjukdom.

Lennart var en sedan länge pensionerad maskinkonstruktör. Under en längre tid hade vi kontakt med varandra. Han hörde till kretsen som alltid beställde mina böcker, han kommenterade i min gamla blogg Nydahls Occident och han lyckönskade mig till denna nya. Lennart var för mig ett levande bevis på bildning och kunskap i en äldre generation och därför en inspirationskälla i bloggkretsen.

Jag visste att Lennart var svårt sjuk, han skrev till mig också från sjukhussängen (och sista gången, i januari, hjälpte en av hans döttrar honom att skriva en kommentar till mig). Det var sorgligt att ta emot beskedet om hans bortgång, och det hedrar verkligen hans döttrar att de skrev till mig. Jag känner stor tacksamhet för att ha kunnat kommunicera med Lennart om viktiga ting i livet och om kultur av alla de slag. Jag sänder mitt varma deltagande till familjen med ett uppriktigt tack.

Så här beskrev Lennart sig själv i en av de bloggar han drev, Bolmenblogg, där det sista inlägget från den 13 juli 2017 löd:

”Att läsa poesi,
Tranströmer, Aspenström,
eller rådbråka Ekelund
eller djupdyka tillsammans med
Ekerwald och Geijerstam.
Och filosofin!
Allt detta ger livet mening.

Svep in tv:n i en våt filt!
Själen andas,
lever!”

Presentation
Maskinkonstruktör av den gamla stammen med penna, ritbord, räknesticka och Karlebo handbok, men det var länge sedan. Med ett genom åren stigande intresse för litteratur, filosofi, poesi och de ständigt aktuella livsfrågorna.

Intressen

Favoritmusik

Favoritböcker


4 kommentarer:

 1. Tack Thomas, för dina fina ord till pappas minne! Han berättade ofta om sin kontakt med dej, och vid ett tillfälle när radion stod på i mitt kök (vilket den gör hela dagarna) var det plötsligt ett program där du medverkade. Och då tänkte jag: "Nämen!? Det är ju pappas kompis!!" Han var så oerhört glad över möjligheten att finna likasinnade via nätet, och såg flera av sina kontakter där som sina absolut bästa vänner. Det skar verkligen i hjärtat när det blev uppenbart att han inte längre själv kunde skriva inlägg, kommentarer osv. Men han fortsatte läsa andras ytterligare ett tag. Varma hälsningar/Anna Karin

  SvaraRadera
 2. Tack snälla Anna Karin, det du skriver blir ett vackert minne att ta med sig.

  SvaraRadera
 3. Thomas, Ja det var en sorgligt nyhet, även om "Leonardo" /Lennart redan förra sommaren berättade att han var dålig. Han bjöd alltid på så fina poeter och så alla dessa tänkvärda ord. Inspirerande och uppmuntrande för en amatör som jag.

  Jag fick också mail från dottern med nyheten. Leonardo var en av de allra första bloggare som kommenterade mina skriverier. Vi hade flera poeter gemensamt + att han tyckte det var fantastiskt att C-G Ekerwald var min granne uppe i Jämtland tillika min lärare i realskolan, och att jag och Bodil Malmsten hade haft viss kontakt sedan ungdomsåren i Jämtland.

  SvaraRadera
 4. Tack Inkan, jag minns att ni hade denna kontakt. Sorgligt när människor man uppskattar och tycker om plötsligt försvinner.

  SvaraRadera