fredag 16 mars 2018

Europas historiska nitlott?

Foto: Astrid Nydahl
I krönikan Har Europa dragit en historisk nitlott? (ur nyutkomna boken Så sant som det var sagt. Krönikor ur Svenska Dagbladet, Engelsbergs Akademi), skriver Richard Swartz:
"Och emellanåt tänker jag på hur främmande och ensam jag skulle känna mig någonstans i världen där ingen enda på en målning känner igen Jesus på korset eller vet vem Catullus var."
Detta är slutorden, skrivna 2003, i en text som diskuterar skillnaden mellan latinos-invandring till USA och muslimskt dito till Europa. Redan då, det är i runda slängar femton år sedan, kunde han med hjälp av James Kurth, "ett respekterar amerikanskt egg head på högerkanten" som i en amerikansk tidskrift djupdykt i ämnet, bena ut ett och annat. Om man läser en så gammal text ser man snabbt hur mycket kunskap vi har att hämta in. Han påpekar att Kurth fört fram tanken att Europa blir "tvånationssamhällen", präglat av ömsesidigt förakt och - förstås - rädsla. Min respekt för Swartz är sedan länge stor så det förvånar mig inte att just han gjort det. Texten handlar inte bara om demografi utan också om avgrundsdjupa kulturella skillnader. 

1 kommentar:

  1. Krönikan finns på nätet för den som inte har tillgång till boken:

    https://www.svd.se/har-europa-dragit-en-historisk-nitlott

    SvaraRadera