onsdag 7 mars 2018

Löfven hos Trump

Skärmdump, Washington Times idag.

”Vi har inga sådana problem i vårt land” sa överläkaren på ett albanskt sjukhus till mig 1978. Jag hade ställt frågor om de vanligaste sjukdomarna. Hans svar var ett standardsvar. Jag fick ett liknande när vi åkte förbi en helt utbrunnen, modern fabriksbyggnad och jag frågade vad som hade hänt. Svaret var kort: ”Ingenting”.

Så gick det till i en kommunistisk diktatur. Jag hade lärt mig läxan. Om jag inte skrattade åt de dumma svaren ryckte jag på axlarna. Tack och lov föll den regimen och idag kan man både ställa kritiska frågor och få uppriktiga svar i sådana länder. 

När statsminister Löfven har presskonferens med president Trump säger han:

”Vi har problem med organiserad brottslighet, men vi har inga ´no go-zoner´. Vi har gjort mycket och vi kan se hur antalet skjutningar minskar i våra tre större städer.”

Det uttalandet har kritiserats hårt i svenska medier under onsdagen. Också det faktum att han skyller den massiva invandringen på en annan regering kommer han att få äta upp. Varje land har förstås sina egna möjligheter när det gäller antal och former. Hur skulle det annars vara möjligt att Sverige tog emot, enligt Löfven själv, 163.000 personer under 2015? Och så sa Löfven:

”Vi har vår del av inhemskt våld och hade en lag som gjorde att 163.000 flyktingar kom till Sverige under 2015, till ett land med 10 miljoner.”

Det är ett mycket intressant uttalande, eftersom statsministern här kopplar ihop inflödet med ”inhemskt våld”. Så särskilt inhemskt är det kanske inte när det har importerats? Men han gör här en koppling som brukar fördömas på hemmaplan. 

Kan det leda till något bra? I så fall bara det enkla att vi alltid säger som det är, att vi kallar en spade för en spade och aldrig tillåter oss den typ av retorik som brukar vara utmärkande för diktaturer. Läxan jag lärde mig i Albanien för fyrtio år sedan är enkel: den som ljuger om verkliga vardagsförhållanden ljuger med all säkerhet också om annat, som t.ex. varför ett välfärdssystem sakta bryter samman. Några kopplingar till hur många som tillåtits komma in i Sverige och från allra första början fått ta del av välfärdssystemet  ska vi inte räkna med att den politiska klassen gör, trots att det är så uppenbart.
1 kommentar:

  1. Søndag gikk starten i Vasa-loppet, 11000 kom til start. Se bilder från starten og tenk til at i 2015 kom det 15 start-ledd! Sverige er fantastisk.

    SvaraRadera