torsdag 29 mars 2018

Nu väntar Påsken. Nu väntar Pesach

Foto: Astrid Nydahl

Kristen och judisk tradition sammanfaller i år så att Pesach firas 30 mars – 7 april. Påsken inleds som ni vet med skärtorsdagen (den katolska reningsdagen) och slutar med annandag påsk.
  
Det osyrade brödets högtid.

Jag citerar från Institutet för språk och folkminnen om Pesach:
Den judiska påsken, pesach, inträffar på kvällen den 14:e dagen i månaden Nisan, då det alltid är fullmåne. Nisan motsvarar ungefär april och år 2018 firas pesach 30 mars–7 april. Det är av judisk tradition som ordet påskkommer. Det hebreiska pesach betyder nämligen ’att gå förbi’ eller ’skona’. Det berättas i Andra Mosebok 12:23 att Gud som straff för att judarna hölls i fångenskap förgjorde alla förstfödda barn i Egypten, men skonade de hem vars dörrposter var bestrukna med blod från ett offerlamm, det vill säga de judiska hemmen. 
Moseböckerna berättar hur israelerna sedan tågade ut ur Egypten och påbörjade den fyrtioåriga ökenvandring som ledde dem till Kanaans land. Både själva uttåget och Andra Mosebok har fått namnet Exodus. 
Pesach kallas också det osyrade brödets högtid, eftersom man inför uttåget inte hade tid att jäsa brödet. Under pesach håller man seder, en rituell måltid då man äter sådant som ska påminna om flykten, bland annat osyrat bröd, matza.
Korsfästelse. Fresk av Giotto dI Bondone

Påsken då? Det hör väl till allmänbildningen att veta vad den handlar om, men jag citerar ändå från Högtider och traditioner, vars källa bland annat är Inge Löfströms Påsken i tro och tradition: 
För kristna är påsken den i särklass viktigaste högtiden eftersom det är då man högtidlighåller Jesus lidande och död på korset (på långfredagen) samt firar hans uppståndelse (på påskdagen). 
Jesus (om man ska utgå ifrån det som står i evangelierna) firade sin sista judiska påsk i Jerusalem. Att han och hans lärjungar firade den judiska påsken beror helt enkelt på att de var judar. Berättelse om den sista påsken i Jesus liv kallas för passionsberättelsen – från intåget i Jerusalem på en åsna, via Judas förräderi och döden på korset, till uppståndelsen på tredje dagen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar