måndag 26 mars 2018

Samtiden recenserar min nya bok

Bokomslagets fram- och baksida. Klicka för läsbart format.
Min nya bok (som finns att köpa till reducerat pris här), får idag en fin recension i tidskriften Samtiden. Simon O. Pettersson skriver bland annat: 
Titeln syftar på ett citat av den rumänske författaren Valeriu Marcu. Tanken bakom får väl förstås så, att en som med omdöme och integritet djupgående reflekterar över något är bättre än hundratals mediala strupsångare, som inte kan något annat än anpasslighet. Nydahl gör en poäng av att han inte är någon som ylar med vargarna. Vad är det då som detta huvud ägnat sig åt denna höst? Läsning är förstås ett svar, men det är sällan någon blind läsning; den rena litteraturessäistiken är inte så framträdande här. Framförallt verkar han ha ägnat sig åt att reflektera över tillvaron. 
De ymniga referenserna till läst litteratur tycks framförallt vara en hjälp och ett stöd i detta tankearbete. Solitären Nydahl förefaller också ha mer glädje av att diskutera med de tysta kamraterna i litteraturen än med de pladdriga motsvarigheterna i det så kallat verkliga livet.  
Samtidskritiken är i allmänhet hård. Han oroas med rätta för folkvandringar och islamisering, men också mer förbisedda ämnen får plats, till dessa hör en kraftig kritik mot konsumismen, underhållningsindustrin och infantiliseringen i samhället. 
Hela recensionen kan du läsa här. 


3 kommentarer:

 1. Äntligen uppmärksammas din bok, Thomas. Det finns ändå någon som vågar gå utanför boxen. Jag läser annars motvilligt Samtiden då de har några duktiga skribenter som Pettersson, Brandberg och Dick Erixon.

  SvaraRadera
 2. Johnny Krejlgaard26 mars 2018 kl. 14:32

  Hej Thomas,

  Jag läste din bok med stor behållning och jag älskar formuleringen i titeln. Tyvärr är nutiden så vedervärdigt fragmentiserad och det ges inte tid eller möjlighet till djupare, reflekterande tankar. Därför var det en lisa för mina tankar att få njuta av dina ord! Det är sådan läsning som ger mig kraft att fortsätta!

  Varmt tack för en stund av eftertanke!

  Varma hälsningar
  Johnny Krejlgaard

  SvaraRadera
 3. Jag ser framemot att läsa din bok under min vandring i USA. Lämnar det sedan vidare (hoppas jag) till en USA - svensk som skall försöka möta mig någonstans.

  SvaraRadera