tisdag 10 april 2018

Svenska Akademiens ödesdagar: onsdag - fredag

Foto: Astrid Nydahl
Att Svenska Akademien nu delats i två bekräftas av uttalanden gjorda under tisdagen: "Horaces lag" ska sammanträda på onsdagen för att, som de själv uttrycker det, ta ställning och formulera sin syn på Sara Danius som ständig sekreterare (planerar de i själva verket att kasta ut henne istället för att ens vidröra grundproblemet, de sexuella övergreppen, och dess beskyddare under åren?). 

Samma kväll ska Agneta Pleijel av (hela eller delar av?) Akademien belönas med det stora nordiska priset. Torsdag kväll är ordinarie sammanträde och på fredag ska det vara presskonferens. Det är ingen avancerad gissning att man där kommer att offentliggöra hela eller delar av den utredning som gjorts. 

När jag läste intervjun med Lotta Lotass kände jag en lättnad över att hon inte deltar i Akademiens arbete. Hennes position som bäst kan beskrivas med frasen peace, love and understanding, skulle knappast bidra till en lösning.

Allt annat står skrivet i stjärnorna. 

Jag lovar att jag ska återgå till normala rutiner i bloggen men ber inte om ursäkt för att jag ägnar detta ämne uppmärksamhet och intresse. Sedan en herrans massa år hör jag till den krets av litteraturmänniskor som håller Nobelpriset i litteratur högt och anser att det i nio fall av tio bidrar till kvalitetsläsandet och den litterärt formulerade erfarenheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar