lördag 12 maj 2018

Gömda polska judars banemän o angivare

Foto: Astrid Nydahl
Efter en rapport från Center for Research on Holocaust of Jews i Polen får vi ta och revidera uppfattningen om att polackerna själva inte deltog i massmorden (nå, det har varit känt länge men ofta tillbakavisats). Denna 1.600-sidiga rapport bygger på fem års forskning och täcker nio av Polens tretton regioner. Den presenterades av en polsk radiostation för en vecka sedan.
De fakta som tagits fram får en särskild betydelse mot bakgrund av vinterns och vårens upphetsade debatt om att man i Polen skulle lagstifta mot sådant som ens antydde att polackerna själv bar en del av ansvaret för hundratusentals judars död.
Bakgrunden är den att fler än en miljon judar gick under jorden för att slippa undan det nazisterna kallade Operation Reinhard som gick ut på att förinta Polens 3,3 miljoner judar.

Enligt tidigare siffror, till exempel de som den polske överrabbinen
Michael Schudrich angivit, skulle högst 2.500 polska judar ha dödats av polacker under förintelsen och direkt efter den.

Men Efraim Zuroff, chef för Östeuropa-avdelningen i Simon Wiesenthal Center, har ifrågasatt detta och säger att en riktigare siffra är ”många tusen” i minst 15 städer och samhällen i östra Polen, där icke-judar ”slaktade sina judiska grannar”.

Om den nya studien är korrekt så skulle de uppskattade siffrorna bara utgöra en liten del av den halva miljon förintelseoffer som dog som ett resultat av handlingar utförda av icke-judiska polacker.


Det var särskilt små samhällen som var farliga för gömda judar. De kallades rentav för ”dödsfällor”. I en region, Miechów, mördades drygt 10% av de gömda judarna av medlemmar av den underjordiska polska motståndsrörelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar