torsdag 3 maj 2018

Tre kategorier läsning och ny vårkänsla

Foto: Astrid Nydahl
Läsandet kanske blir allra bäst med en titel i taget. Dessvärre har jag aldrig lyckats med det. Läser gärna tre-fyra böcker parallellt. Det tyngsta avstår jag sådana sena kvällar när jag egentligen är för trött att läsa. Det tyngsta kan vara en ny bok på engelska om öststatslivet före murens fall. Just en sådan tar jag mig igenom sida för sida, understrykning för understrykning.

Foto: Astrid Nydahl

Det jag kallar lätt är naturligtvis ingen kiosklitteratur. Rakt tvärtom. Den lättlästa bok jag nu är mitt inne i är egentligen en dödsdagbok. Så ett mörker och en tyngd svävar över texten. Den läser jag i själva verket varje kväll nu, efter 23.00 och fram till den tidpunkt då sänglampan nära nog släcker sig själv.

Foto: Astrid Nydahl

Den kategori böcker jag tycker har en alldeles särskild betydelse är sådan som skrivits av människor jag känner eller haft att göra med i livet. En sådan ligger nu på bordet i biblioteket och jag läser ett avsnitt i taget medan maten kokar färdigt på spisen eller bryggkaffet rinner ner i kannan. Det är en fröjd att läsa sådana böcker. Jag tycker mig ofta höra författarens röst i formuleringar och sammanhang som är välbekanta. Dessa böcker återkommer jag till de närmaste dagarna, med reflektioner och recensioner. Men "utomhuset" kräver sitt. Nu är värmen och den milda dagens stillhet tillbaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar