fredag 15 juni 2018

Inga-Lisa Sangregorio: Blåsningen. Så har det nya pensionssystemet lurat oss alla

Foto: Astrid Nydahl
Bara för att du är pensionär är det inte säkert du har någon pension - i alla fall inte någon du kan klara dig på.

Inga-Lisa Sangregorio nyutkomna bok Blåsningen. Så har det nya pensionssystemet lurat oss alla (Karneval förlag) är mitt första försök att förstå varför det blivit så.

Man bör utgå från sin egen situation när man resonerar i denna fråga. Det gör Inga-Lisa Sangregorio. Jag i min tur läser henne utifrån min egen situation. Jag har minsta tänkbara pension, men den blir en liten smula högre tack vare den tilläggspension jag får från Sveriges Författarfond. Men ensam hade jag inte haft pengar till bostad, kläder, mat och läkare/mediciner. Det som gör att jag klarar mig är att vi är två i hushållet.

Inga-Lisa Sangregorios bok är ytterst väl formulerad kritik av en ekonomisk blåsning som pågått länge och kommer att fortsätta. Hon skriver utifrån ett julerbjudande från sossarna 2016 om möjligheten att köpa tre gamla valaffischer:


"... den tredje var förstås den berömda och ofta reproducerade 'Gärna medalj men först REJÄL PENSION', med porträttet av den stolt medaljprydde gamle mannen i sin ovala ram. Genial, det måste erkännas. Och väldigt långt från dagens verklighet. Jag kunde inte låta bli att tolka detta symboliskt: nu rear arbetarrörelsen bort till och med minnet av sin största politiska seger under efterkrigstiden. Själv hade jag just fått den sista utbetalningen från min privata pensionsförsäkring och skulle från årsskiftet bara få den ATP-pension jag tjänat in under ett långt arbetsliv. Och den var sannerligen långt från 'rejäl'."
Inga-Lisa Sangregorio går igenom alla de olika pensionsformerna, granskar vad som finns bakom de politiska laddade och bedrägliga fraserna och förklarar, pedagogiskt och utförligt vad som är vad och hur verkligheten förhåller sig till riksdagsdemagogin. Mot slutet av boken - som jag verkligen rekommenderar! - skriver hon: 
"Efter att ha skrivit en hel bok om pensioner är jag ännu argare än när jag började: över lögnerna, dumdrygheten och förmätenheten hos konstruktörerna och förvaltarna av det nya pensionssystemet (...) Att vilja utbilda svenska folket i 'aktiekunskap' och håna dem som vägrar göra en massa omöjliga val (...) och att inte informera om att det är meningen att du ska bli fattigare ju äldre och svagare du blir. Detta är inte en olycklig tillfällighet, detta är faktiskt det som de ansvariga själva döpt till 'normen'."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar