onsdag 20 juni 2018

Primo Levi och tillvarons allvar  • "Have you ever thought of writing your autobiography? I have written it." (Tesio ställer frågan som Levi kärnfullt besvarar)


Oavsett hälsotillståndet är läsningen och studierna det väsentliga. I brevlådan hade jag nu de sista samtalen med Primo Levi (1919-87), The Last Interview, i en volym översatt till engelska av Judith Woolf. Det är Giovanni Tesios samtal den innehåller, de som skulle utgöra grunden för en auktoriserad biografi. Samtalen gjordes 1987, samma år som Levi avled.

Primo Levi är kanske ett av de allra viktigaste vittnena från Förintelsen. Hans verk omfattar bland annat (översatta till svenska): Om icke nu, så när och Är detta en människa, samt Fristen, Periodiska systemet, I oviss timme och andra dikter samt De förlorade och de räddade (översatta i tur och ordning av Ingrid Börge, Roger Fjellström/Louise Kahan och Barbro Andersson).

"You were in solitary confinement? Solitary, yes. Do you think they did that to prevent you from communicating? Yes, that´s the explanation."

Att nu återvända till Levi är att återvända till allvaret i min generation. Man har ju ändå inte lärt sig allt det väsentliga.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar