måndag 11 juni 2018

Skillnad på fysisk och psykisk smärta?

Foto: Astrid Nydahl
”Förändringen i min egen smärta är psykobiologisk. Mina tankar har varit av avgörande betydelse för att reducera min smärta (…) Det som vi alltid har betraktat som mentalt kan inverka på det som vi alltid har betraktat som fysiskt.” Ur Siri Hustvedt: Den skakande kvinnan

Är det egentligen någon skillnad på fysisk och psykisk smärta? Från och med dig idag går jag ner i det tillstånd som har med det första att göra. Överförd till ett vårdprogram som innebär att jag inom en veckas tid kallas till första läkarmötet inför det som blir en serie mer eller mindre obehagliga undersökningar ställer jag mig den frågan. Psykisk smärta är vardag för mig. De senaste tio åren har det många gånger slagit mig att jag lever i utförsbacken, åldrandet. Operationer har det blivit några stycken. När jag nu på förmiddagen mötte en fin gammal vän från Kosova slog det mig att ingen kan se utanpå vad som händer, ”du ser så frisk ut Thomas” blev hans ord.

”Förändringen i min egen smärta är psykobiologisk” skriver Hustvedt. Kanske är det just så det ska sammanfattas. Sedan väntar något som ska förlösas ur osäkerheten.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar