lördag 13 oktober 2018

Afrikansk mångmiljon-migration

Ivösjöns botten ligger alltmer torr, nu 300 meter från ursprungliga stranden. Foto: TN

Kommer det upp till 200 miljoner afrikaner till Europa de närmaste 30 åren? Ja, det hävdar i alla fall Afrika-experten Stephen SmithUnder rubriken Dette klarer vi ikke diskuterar tyska Die Zeit med Stephen Smith och texten har publicerats i norska Dagbladet. Översättningen till svenska av utdraget nedan har jag gjort.

ZEIT:  Och idag flyr människor eländet i Afrika.
Smith: Det är just vad de inte gör. Det är bara de bättre ställda som vågar sig på en resa till Europa. De är de modigaste i en stor afrikansk vandring. Vandringen börjar i de små samhällena och fortsätter till närmaste stad, och därifrån till huvudstaden och sedan till närmaste metropol och först därefter till Europa.
ZEIT: Du förnekar alltså det afrikanska kaoset?
Smith: Inte alls. Jag har bara förstått den viktigaste orsaken till det. Ställda inför en befolkningsexplosion som denna, skulle inte heller den ärligaste och mest redbara afrikanska regering klara att bygga så många vägar, skolor och sjukhus som befolkningsökningen kräver. Att skapa balans i det postkoloniala Afrika är en olösbar uppgift. Som journalist har jag skildrat problemen med korruption, vanstyre och auktoritarism. Men det jag framför allt gjort är att ha övervärderat dessa problem.
ZEIT: Om det inte handlar om egna tillkortakommanden, varför är det då så många afrikaner som flyr?
Smith: Många av dem begav sig först till Sydafrika, som av den orsaken blev helt överbelastat. Redan 1960 var 60 miljoner migranter i rörelse inom Afrikas gränser, och endast 20 miljoner utanför. Idag har 140 miljoner afrikaner lämnat sin världsdel, medan antalet migranter inom Afrikas gränser avtar.
ZEIT: Och det är bara början?
Smith: Nästa generations mödrar och fäder lever ju redan. Även om alla afrikaner plötsligt skulle börja använda preventivmedel, skulle flyktingpressen först börja avta igen först om två, tre generationer.
ZEIT: Varför är det ingen som räknar med miljoner afrikanska invandrare hos oss?
Smith: Ett av skälen är det Hannah Arendt kallade medlidandets politik. Den skymmer vår sikt. När mer än en miljon människor reste över Medelhavet på väg till Europa 2015, drunknade 3.771 av dem. Alltså 0,37 procent. Än idag är det fortfarande de döda på Medelhavet som dominerar flyktingdebatten. Men sett med afrikanska ögon är faran inte särskilt stor. Risken i den afrikanska vardagen är betydligt större. Det är förargligt att man i Europa inte kan göra förnufts- och faktabaserade reportage, utan genast måste spela på känslor.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar