måndag 8 oktober 2018

Digital parodi eller mänskligt umgänge? Dagens tankeställare

Foto: Anders Johansson

Det händer nästan varje dag nu. Jag ifrågasätter mig själv när jag läser morgontidningen på datorskärmen. Men så tänker jag att det inte är det som är det verkliga problemet.

Det verkliga problemet är den digitala umgängesformen. Att man läser bloggar och hemsidor och tror att det är en form av mänsklig kontakt. Det är det inte. Skärmen är bara en yta. Orden kan inte ens vidröras.

Det som kan vidröras är de tryckta orden, i tidningar, tidskrifter, böcker. Men jag läser mig så gott det går till någon form av förnuft. Som nu i Axess:
”Mer kommunikation kan i själva verket leda till mer polarisering. Problemet är alla dessa meddelanden som sköljer över oss men som aldrig förmedlas i riktiga möten där man ser varandra i ögonen och uppnår en grundläggande förståelse för varandras åsikter. När vi förmedlar en bild av oss själva, våra övertygelser och politiska åsikter utan personlig kontakt blir vi alltmer benägna att uppmärksamma vad som skiljer oss åt, istället för vad som förenar oss. Så som informationen nu är utformad kan därför mer information leda till mindre kunskap och mer kommunikation leda till ett mer aggressivt och fragmentiserat samhälle.”
Nicholas Carr
Men vad kan vi göra åt detta? I praktiken ingenting annat än det som AA gör med alkoholisten: sträng, målmedveten och konsekvent avgiftning.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar