måndag 22 oktober 2018

Manipulationer och människomönster

Bosarpssjön oktober. Foto: Astrid Nydahl
”Elektroniska medier har förmågan att underlätta mänskliga val och att manipulera deras respektive sannolikheter, men absolut inte rätt att göra dessa val.” Zygmunt Bauman i Retropia (svensk utgåva hos förlaget Daidalos i månadsskiftet oktober-november)

En sak tycker jag mig ha lärt under alla dessa år i bloggvärlden. Det är att mycket blir antingen missförstått eller förvandlas till monster i kritikerns verksamhet. Jag lever numera ett konsekvent solitärt liv, så vad andra tycker, tänker och sladdrar om är, om inte likgiltigt så i alla fall mindre intressant.

Sverige är ett land där det extrema alltid härskar. Se på tatueringskulturen. Inget annat land jag besökt är så söndertatuerat som vårt. Se på shoppingbetongen och galleriorna; när man i USA visar upp dem tomma och avråder andra från att begå dessa miljardmisstag, byggs de i stor utsträckning alltjämt hos oss.

Så är det förstås också med de elektroniska medierna. Hur mycket är manipulation? Hur ser mänskliga val ut i ett digitalt flöde som absolut inte premierar annat än kollektivreaktionerna? När Zygmunt Baumans sista bok anländer inom kort förväntar jag mig kloka analyser av detta fenomen och tankar kring hur man kan förhålla sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar