torsdag 8 november 2018

Judehatet och 2018 års ELSA-pris

Skärmdump från SKMA
Inte minst på grund av det allt synligare och brutalare judehatet, både internationellt och här i Sverige är det förstås viktigt att på alla tänkbara sätt uppmärksamma de människor som envetet bekämpar detta hat, så som det formuleras i olika typer av antisemitism. 

Här i bloggen har jag i mer än femton år skrivit både om den antisemitism vi lärt känna bland rasideologer och etniskt definierade hat/kampgrupper. Men jag har också fortsatt att belysa det judehat som finns bland muslimer/islamister, både internationellt och här i Sverige. Detta uppmärksammade jag senast i samband med den fruktansvärda massakern i en synagoga i Pittsburgh, då jag bland annat skrev:
"Massakern i Squirrel Hill utanför Pittsburgh en grym påminnelse om hur judehatet manifesteras i en del av världen som en gång för alla borde ha gjort upp med det. Brandattentaten mot två judar i Lund alldeles nyligen var en annan påminnelse."
Charlotte Wiberg är en sådan människa som bör uppmärksammas, och följdriktigt tilldelas hon 2018 års ELSA-pris. I prismotiveringen skriver man bland annat:
”Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) har beslutat att ELSA-priset år 2018 ska tilldelas Charlotte Wiberg. Wiberg har under många år varit en av de viktigaste rösterna i den svenska debatten om antisemitism (…) Charlotte Wibergs kunskapsrika, konsekventa och skarpa analyser är ett föredöme och en inspiration, som inte minst via sociala medier har nått många unga människor.”
Vidare citerar jag från sidan:
”Charlotte Wiberg är frilansskribent och filmvetare, bosatt i Malmö (…) ELSA-priset på 20 000 kr kommer att delas ut i Stockholms Stora Synagoga den 8 november i samband med minnesceremonin för Novemberpogromen 1938 ('Kristallnatten')". 
Elsa-priset är instiftat av Henrik Frenkel, och Elsa är namnet på hans första barnbarn. Det är instiftat till minnet av Henriks föräldrar, Elsas farmor och farfar som överlevde Förintelsen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar