söndag 25 november 2018

Kustens stillhet, mullret i fjärran

Foto: Astrid Nydahl

Timmar av återseende idag. Strand av ensamhet. Mossa, kottar och tallkvistar för julpynt. Tankarna på Stefan Zweigs memoarer: "Solen lyste stark och klar när jag gick hem. Med ens gav jag akt på min egen skugga framför mig, precis som jag såg det förra krigets skugga bakom det nuvarande." Jag ska åter läsa boken och ställer mig själv frågan: hur vet en människa när hon lever i en förkrigstid? Förmodligen inte förrän kriget brutit ut och hon kan säga att hennes värsta farhågor besannats. Zweig skriver slutraderna i sin bok när Hitlers Tyskland angripit Polen och England förklarat Tyskland krig. Han skulle inte leva länge till. Han såg inte någon möjlighet att fortsätta leva i en värld där massmordet skulle bli vardagsmat: 
"Vi som redan bar ödets brännmärke var alltså hänvisade till oss själva..."
Stillheten griper mig när jag vandrar där. Inte ett enda erbjudande, inte en enda konsument i sikte. Mare Balticum. Samma vila året om. Men helst nu. Vit sedan en dryg vecka. Med bättre blick för vad som är väsentligheter och vad som inte är det. De tunga, mörka molnen driver då och då förbi och skymmer solen. Redan tidig eftermiddag sänker den sig för att snart försvinna. Medicinerna är hämtade på sjukhusapoteket, det finns kaffe och isvatten för eftermiddagen. Jag ska snart ta itu med Zweig igen, den plågsamma frågan hänger över mig hela tiden: 
"Ju mer den politiska spänningen skärptes, desto mer drog jag mig undan alla samtal..."
Kan det vara en ny förkrigstid vi lever i? Bör vi dra oss undan alla samtal?2 kommentarer:

  1. Zweig är en författare i tiden.
    Vem skriver biografi över nutidens Europa före – vad det nu skall bli? Visst är det en förkrigstid men krig kan bedrivas på olika sätt, inte så att vi ligger i skyttegravar.

    SvaraRadera
  2. Vi får väl se vad som sker de närmaste dagarna. Putin tycks ännu en gång leka med elden. De ryska angreppen på ukrainska militära fartyg kan tolkas på många olika sätt, men eftersom jag håller Putin för att vara mycket farlig ifrågasätter jag de officiella kommentarerna från Kreml. Nej, skyttegravar blir det nog inte, förmodligen något bra mycket värre.

    SvaraRadera