onsdag 12 december 2018

Maria Aljochina: Riot days. Om Pussy Riot och tiden i fängelse (Teg publishing, översättning av Linda Skugge)

Maria Aljochina
Som berättelse om tillståndet i Ryssland i allmänhet och som skildring av de ryska fängelserna i synnerhet är Maria Aljochinas bok ytterst viktig. Det var länge sedan jag läste något som så starkt påverkade mig.

Den gamla sovjetdiktaturen sägs nu vara en demokrati styrd av den "folkvalde" Putin. Det är i så fall en "sanning" som kräver mycket övrigt att tillägga. Aljochina ger oss istället bilden av en mycket hård regim styrd av underrättelsetjänster, småpåvar och många juridiska och sociala mönster kvar från de värsta epokerna i sovjetväldet.

Maria Aljochina gjorde sig känd som en av de unga kvinnorna i Pussy Riot-kollektivet och deras performance "Punkbönen" i Frälsarkatedralen i Moskva. Om man nöjer sig med dessa 40 sekunder svävar man i okunskap. Det är resten av historien som är intressant. Först berättelsen om vilka dessa unga människor är, och vilka idéer som präglar deras handlingar. 

Två års fängelse blev det för Aljochina och hon skickas långt österut, till en straffkoloni i Uralbergen. Och det är berättelsen om miljöerna och människorna där som måste gripa var och en som inte har ett hjärta av sten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar