måndag 31 december 2018

Nyårsafton 2018. Tankar och tecken

Foto: Anders Johansson


Blickar vi framåt nu? Det är valfritt. Vissa av oss kan tänka sig att sova bort dagen och kvällen. Andra tar fram fotoalbumen från barndomens bästa år, bläddrar och minns.

Själv sätter jag mig till bords med minsta möjliga sällskap. Vi äter mycket sakta. Vi samtalar och försöker låta bli att tala om det krig som pågår utanför vår dörr. Vi nämner inte ens de allra mest uppenbara brotten och förnedringarna.

Snart nog börjar det nya året. Jag tar därför tillfället i akt att tacka er alla. Ni gjorde min sista månad i år till en stor glädje, då ni bidrog till fungerande teknik och fortsatt bloggande. Men viktigast av allt: med er hjälpsamhet och era goda ord motiverade ni mig att fortsätta.

Vad 2019 kommer att bära på anar vi säkert alla. Men just ikväll vill jag inte tänka på det. 

Vad är det vi brukar säga till varandra? Är frasen "gott nytt år" längre en rimlig hälsning? Vid någorlunda nykter analys finns det istället starka skäl misstänka att det kommer att bli precis tvärtom. När jag själv summerar det gångna året - privat, politiskt och kulturellt - kan jag konstatera att de privata skeendena varit både vin och vatten, samtidigt som jag ser få eller inga tecken på att svenskarna och européerna i stort visar några tecken på grundläggande insikter om vad som sker framför våra ögon.

Valet.

Årets sista praktexempel är förstås det riksdagsval som ägde rum i september och som fortfarande inte lett fram till en ny regering. Jag befann mig just den dagen i Manchester. Det var avsiktligt. Jag ville verkligen inte riskera att höra eller se det spektakel som valen numera är. Inte hade jag i min vildaste fantasi kunnat tro att det skulle fortsätta in på det nya året.

Eftersom jag inte själv deltar i dessa skendemokratiska manövrer tycker jag mig dessutom föga berörd. Tågen går ändå inte.

Akademien.

Svenska Akademiens fall är väldigt logiskt. Om man betänker vad det handlar om kunde det inte sluta på annat sätt. Deras trovärdighet är nere på noll och män som Engdahl, Allén och Malmqvist har för alltid sänkt sig till en nivå som är förbluffande låg. De som ändå låter sig väljas in eller smickras kan jag bara betrakta som fåfänga och lite obegåvade, eftersom de kommer att så betraktas vid skeendets slut.

Brexit.

Det som skulle leda fram till Storbritanniens utträde ur EU har istället blivit en segdragen historia som slutat i splittring och misstro. Man måste säga att EU:s styrande skickligt och manipulativt gjort klart för medlemsländerna att det är omöjligt att lämna unionen utan miserabla konsekvenser. Det är sorgligt att se det som sker i ett land man håller av.

Islamismen.

Man får konstatera att islamismens värsta grupp, Islamiska staten, fått ordentligt med stryk där den varit som värst. Samtidigt måste man påminna sig alla de attentat som utfördes under 2018, alla under stridsropet Allahu Akbar. De tre sista, ytterst spektakulära; först julmarknads-massakern i Strasbourg, sedan morden/halshuggningarna (X, se nedan) i Marocko, och sist men inte minst, bomben vid pyramiderna i Giza, är traditions-trogna både i sina metoder och sin extrema grymhet. Tro alltså inte att islamismen är ofarlig för att Trump påstår sig ha besegrat den. I verkligheten och vardagen är den något helt annat än IS i tv-nyheterna, den är i alla sina former och uttryck vår dödgrävare och vår kulturs undergång.

Hettan.

Att summera året utan att se tillbaka på den långa och mycket heta sommaren är omöjligt. Nog har den satt ingång många tankar. Men den näst intill hysteriska folkrörelse som nu hörs överallt, inte minst i Sverige, har jag mycket svårt att ta på allvar. Men jag hoppas att den kommande sommaren inte blir likadan. Det är svårt att uthärda så länge med så stark hetta både utomhus och inomhus.


Så vad säger man? Som jag brukar: den som lever får se.

(X Jag vill säga att jag avstår att länka till den fasansfulla videon från Marocko. Jag har själv sett den och hoppas att ni andra låter bli. Den ger mardrömmar och ångest.)


8 kommentarer:

 1. Så man får välan citera Cornelis då liksom ju. För var dag blir dt bättre,, men bra lär det aldrig bli. Balader från en soptipp. Gott nytt år och tack för året, och dom andra årens, texter.
  Lennart R

  SvaraRadera
 2. Gott nytt själv, käre Thomas. Men lova nu att du börjar med Astrids foton igen! STEWE

  SvaraRadera
 3. Tack Lennart, tack Stewe (Anders Johanssons förnämliga bilder är jag mycket tacksam för, eftersom hela mitt fotoarkiv med Astrids bilder raderades. Undantaget är bilder i mina bokmanus, t.ex. från senaste Englands-resan, det visar sig. Så småningom bygger vi ett nytt)

  SvaraRadera
 4. Och ska man tro den självutnämnda domstolen SVT (med en pensionerad men alltjämt beredvillig f d åklagare som tillfrågad), så kan det medföra flerårigt fängelsestraff att sprida videon ifråga. Denna irreguljära domstol som "public service" utgör, gjorde inte mycket för att redogöra för själva nyheten - det bestialiska dubbelmordet utförd av jihadister; islamapologeter som vi, vare sig vi vill se deras propaganda eller ej, fr o m imorgon tvingas betala skatt för. Nyheten sopades under mattan, men blev till ett tillfälle att näpsa undersåtarna med varnande förmaningar. Med tiden har därför min exponering för "public service" kortats och glesats ut.

  Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 5. Ja, de svenska försöken att med ord som "knivskador" dölja vad det handlar om är minst sagt upprörande. Mediaklassen tycks fortfarande leva i villfarelsen att det vi inte talar om, heller inte finns.

  SvaraRadera
 6. Gott Nytt År!

  önskar din trogen läsare Eija

  SvaraRadera
 7. Du måste ha ett extra minne och spara regelbundet foton och texter.

  SvaraRadera
 8. Hej Thomas, jag har inte läst bloggen på ett tag ej heller hängt med i dina senaste bokutgivningar men har hittat hit igen. Det är något speciellt med ditt bloggande och författande. Du sätter ord på det många känner om utvecklingen i dagens europa.. så fort jag får mer tid ska jag läsa i kapp! / Simon

  SvaraRadera