måndag 10 december 2018

Sverker Åström - en man i dimmorna

Så har jag då fått läst Anders Sundelins mästerliga bok Diplomaten. I centrum står förstås Sverker Åström, diplomaten som i unga år flirtade med nationalsocialismen, så småningom blev en av socialdemokratins spetsar och av och till misstänktes för att vara sovjetisk spion. Hur det var med dessa saker visar Sundelin inte minst i resonemangen om mästerspionen Stig Wennerström. Men det som verkligen stannar i minnet är hur Sundelin på elegantaste sätt tecknar en bild av Sverige mellan nazitiden, andra världskriget och vår egen tid efter murens fall och Sovjetunionens undergång. 

Från att ha rört sig i kretsen kring Sveriges Nationella Ungdomsförbund på 1930-talet till att bli en av de högst aktade diplomaterna och Olof Palmes förtrogna är steget ytligt sett stort. I Sundelins bok faller allt på plats och visar sig istället bli logiskt. Inte minst hans genomgång av vad Sveriges officiella alliansfrihet och neutralitet verkligen innebar ställer fler än en kejsare alldeles nakna. 

De fylliga berättelserna om Raoul Wallenbergs öde gör boken ännu angelägnare. Anders Sundelin har på djupet studerat alla tillgängliga källor. Ur högarna av papper gräver han gång på gång fram väsentligheter.


1 kommentar:

  1. Tack för tipset. Köpt nu till en person som alltid får en bok till julklapp. Hade köpt en annan men började läsa själv och insåg att det var fel bok, mer för mig själv. Men den här blir perfekt.

    SvaraRadera