måndag 21 januari 2019

Ny kulturminister och vacker vinter

Några vintrar att tala om har vi inte här i Skåne längre. Antingen får man ta sig norrut, eller så får man njuta av bilder tagna där.

Till ny kulturminister har utsetts en tidsenligt flummig människa, Amanda Lind från Miljöpartiet. Hur hon ser på sitt uppdrag kan man få veta på Miljöpartiets hemsida:
"Kulturen ger upplevelser, stärker bildningen och får nya idéer att växa. Konst och kultur kan utmana etablerade föreställningar och stimulera det kritiska tänkandet. Alla ska ha möjlighet att ta del av och utöva konst och kultur.”

Hon uppger också idag att hon "läser många serietidningar". Hon hyllar sin föregångare, islamisten Mehmet Kaplan, som "en hjälte". Tror någon - ens sossarna - att hon blir en dugligare kulturminister än föregångaren? 

Nog skulle man vilja fly till den täta, norrländska skogen som nu är så förtrollande vacker med snö och frost.

Amanda Lind har samma felsyn som det postmoderna samhällets alla kulturredaktörer och kulturpolitiker. De ser inget förflutet! De skriver bort allt som varit och kunde ha förblivit en grund att stå på. Vad ska vi med kulturarvet till när vi lovsjunger barbari? Vad ska vi med klassisk bildning till när vi har Vem vet mest? Helt följdriktigt ska kulturministern "utmana etablerade föreställningar". Här finns hela den spektakulära rännstenskultur som i årtionden hyllats som rebellisk och utmanande. Men ingen har frågat sig mot vad eller vem vi ska vara rebeller eller vem vi ska utmana?

Amanda Lind har en mycket passande "look" (är det så de säger?). Ingen skulle väl tvivla på att hon vill oss väl? Socialdemokratin var en gång i tiden förvaltare av folkbildningstanken. Det avspeglade sig också i valet av kulturministrar. När man nu för andra gången i rad utser en miljöpartistisk flummare låter man samtidigt förstå att denna tanke är död och begraven. Är det inte lika bra att säga det rent ut och deklarera att kulturministerns uppgift är en helt annan? 

(Bilderna är tagna vid Storforsen i januari av Astrid Nydahl)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar