fredag 8 februari 2019

Efter Förintelsen - film på SVT Play

Skärmdump från SVT Play
Sedan jag sett filmen Efter Förintelsen på Kunskapskanalen vill jag rekommendera er att också se den. Tre månader finns den på SVT Play.

Varför är det en viktig film? Vet vi inte redan allt om Förintelsen?

Vi kan i den lyssna till ett autentiskt tal till SS-officerare, av Heinrich Himmler från den 4 oktober 1943 i Poznan. Han skräder inte orden. Han talar öppet och konkret om "utrotningen av det judiska folket" och att detta folkmord är "moraliskt riktigt" och "vår plikt mot vårt folk".

Man bör se filmen och noga lyssna till orden. De röjer en avgrund. De var också utgångspunkten för förstörelsen av en hel kultur, den judiska, vid sidan av de omfattande morden på många andra (individer och folk). 

Kan man lära sig något? Nej, det har jag slutat tro. Lärdom är inte något vi "sysslar med" idag.Vi har förblindats att rusa mot nästa avgrund, det är inte längre en misstanke och känsla utan en övertygelse för mig. 

Men man kan lyssna till Himmlers ord och ställa sig själv frågan om de låter bekanta. Har vi hört detta i något annat sammanhang? Finns det förbindelser vi borde ha lagt märke till? Nej, jag drar inga raka streck mellan då och nu. Jag försöker med andra metoder se hur de totalitära lärorna uttrycks, och vad det är de förmedlar.

Utan illusioner alltså. Ändå menar jag att man ska se filmer som denna, för att kanske ta med sig några insikter i livet. Om inte annat blir den ett memento i just denna situation, denna tid av förnyade irrläror, konspirationsteorier och ren, oförfalskad dumhet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar