tisdag 5 februari 2019

Grova rån mot äldre människor

Landön 4 februari 2019. Foto: Astrid Nydahl

Nu har det på bara några dagar inträffat två horribla misshandels- och rånfall i de angripnas bostäder.

Igår kväll slog man till mot ett åttioårigt par i Tollarp. Polisen rubricerar det som grovt rån. Och i fredags inträffade ett liknande rånöverfall i Kallinge utanför Ronneby. Det överfallet rubricerar polisen som mordförsök. Den 83-årige mannen blev torterad - han har bl.a. brännskador och hans öron är avslitna - innan förövarna upphörde och försvann med mannens bil som de alltså stal. I och med det kunde polisen gripa tre av fyra misstänkta män.

Det är händelser som dessa - båda i min geografiska närhet som Kallinge och Tollarp, och på andra platser - som naturligtvis väcker både vrede och rädsla hos människor. Att angripa äldre människor i deras hem är avskyvärda brott. För fjorton år sedan skrev jag ett stort reportage för lokaltidningen om ett sådant brott här i stan (du kan läsa reportaget här). Det gänget fick alla fängelsestraff, men hade inte varit ute länge förrän de var igång igen. Det var ett blandat gäng med två svenskar, två iranier och en arab om jag minns rätt. En av brottslingarna blev några år senare skjuten till döds i en av förorterna här. En ringa tröst eftersom det bara var ett exempel på hur denna kriminalitet ser ut.

Skulle man inte få både svära och visa avsky mot dessa figurer som härjar i landet? Vilken social, nationell eller annan bakgrund de har spelar ingen roll i sammanhanget. De härjar alldeles oavsett. Lidandet blir detsamma för offren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar