söndag 24 februari 2019

Judehatet som nygammalt problem

Skärmdump från Svenskan


Judehatet har i ett viktigt avseende koncentrerats till islams territorier. Också om dessa ligger i Europa förhåller det sig så. Frankrike, Tyskland, England, Danmark, Sverige... överallt ser vi den islamiska teologins och politikens angrepp på judar.


Per Wästberg skriver:

Franska judar – med medborgerliga rättigheter sedan slutet av 1700-talet – känner sig otrygga och över tiotusen har emigrerat till Israel.Anmälningar om antisemitism steg 2018 med 69 procent. Judiska föräldrar tar sina barn ur statliga skolor; lärare som undervisar om Förintelsen klagar på att de blir motsagda och hånade. (Se Danny Troms ”La France sans les juifs?”, Puf förlag.)

Tidigare den gångna veckan har vi fått en mängd information, bland annat från tyska, danska och italienska tidningar, av Alain Finkielkraut som inte skräder orden i La Republica, översatt till danska, när han berättar om angreppet mot honom bland de gula västarna:

Jeg kunne høre at det ikke ble sagt «skitne jøde», men «jævla sionistiske dritt», «rasist» og «fascist». En mann ropte: «Frankrike er vårt». Noen vil få assosiasjoner til det gamle antisemittiske slagordet «Frankrike for franskmennene». Men det tror jeg er et feilspor. Mannen hadde skjegg, han hadde på seg palestina­skjerf, og myndighetene har identifisert ham som knyttet til salafistene. Betydningen var denne: «Frankrike er islamsk territorium». Og den fornærmelsen bør få oss til å tenke oss om.

Personligen är jag övertygad om att han har rätt. Det är det islamiska judehatet som är det största problemet i dagens Europa.
1 kommentar:

 1. Takk for at du skriver om dette.

  Jødehatet lever også i deler av den britiske Labourpartiet:
  https://www.theguardian.com/uk-news/2019/feb/23/liverpool-wavertree-labour-constituency-antisemitism-luciana-berger-derek-hatton

  Her skriver Ben Judah klokt:
  https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2019/02/european-jews-dont-need-be-defined-anti-semitism/583270/

  SvaraRadera