tisdag 12 mars 2019

"Ett allvarligt press­etiskt övertramp"

Foto: Astrid Nydahl

Teaterchefen Benny Fredriksson blev offer för Metoo-hysterin. Att han tog sitt liv var direkt kopplat till den mediala hetsen. Man kan säga att Aftonbladet satte tonen i sina artiklar. PO bedömer dem som grova övertramp och skriver bland annat:

”Det är fråga om ett allvarligt press­etiskt övertramp som dessutom förstärks av att publiceringen har skett på bred front och omfattat inte bara nyhetsdelen utan även ledar- och kultursidorna.”

Hans fru uttalar sig konsekvent och principiellt och jag kan själv inte låta bli att undra om hon ens kan vara vänlig mot det pressdrev som dödade hennes man.

”Operasångerskan Anne Sofie von Otter som var gift med Benny Fredriksson kommenterar beslutet i ett mejl till DN:
– Det jag och mina söner känner i dag är inte glädje, inte lättnad i egentlig mening. Men PON:s beslut säger oss i alla fall att världen inte är h e l t galen. 
– Jag hoppas mycket att Bennys död finns som ett brännmärke i hjärtat och samvetet på alla som deltog i häxjakten på honom. Som en kraftfull påminnelse om att bemöta människor med respekt, skriver Anne Sofie von Otter.”

Om inte världen är helt galen så är det i alla fall i galenskapens riktning den rör sig. Man borde verkligen inte befatta sig med pressen. Svinerierna har funnits så länge jag levt. Ändå har jag försörjt mig på att frilansa för dem. Det väcker äckelkänslor och jag kan bara uttrycka en förhoppning om att framtiden kan erbjuda något som är bättre.


-->

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar