fredag 22 mars 2019

Brexit i minst två versioner

Skärmdump Independent

Brexit har minst två ansikten. I Independent kan man följa de människor som vandrar genom landet för att folkomröstningen ska följas och Brexit genomföras.

I Daily Mail nedan kan man se en torsdagkvällssida om vad som pågår i Bryssel. Själv följde jag BBC-bevakningen. Det stod ju klart ganska tidigt att May och hennes regering skulle få exakt två månader på sig, men att det ultimatum som Tusk formulerade redan i onsdags fanns med. Antingen ett godkännande i underhuset eller ingen mjuk Brexit alls. (PS: Nu sägs det att 12 april är sista datum).

Nog är det otäcka perspektiv som öppnas. Inte bara konkret för vad som väntar britterna. Utan också, och i ännu högre grad, det faktum att man inte kan lämna EU. Det är sovjetiska omständigheter vi beskådar. Ingen delrepublik kunde lämna den sovjetiska unionen, lika lite som ett medlemsland kan lämna den europeiska unionen utan att det innebär hittills okända fasor.

Vad lär vi? Det första att konstatera är bara det enkla faktum att låsta strukturer av politisk och ekonomisk makt inte låter sig upplösas utan strid.
Det i sin tur reser frågan om ett medlemsland förstör hela unionen genom att lämna? Svaret på det vet vi inte på många år ännu. Men nog gungar det i marken under våra fötter.


Skärmdump Daily Mail

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar