onsdag 27 mars 2019

Trump, Israel, Gaza, Venezuela, IS, Brexit

Foto: Astrid Nydahl
De internationella nyheterna samlas varje dag kring bestämda ämnen. Trump lämnar jag därhän. Hans beundrarskara fyller mig dock med häpnad.

Istället funderar jag på om det är början på ett nytt krig vi ser. Israels och Gazas trupper beskjuter nu varandra intensivt. Måndagens jihad-raket nådde norr om Tel Aviv. Tisdagens beskjutningar blev intensiva och vad som ska ske resten av veckan är det ingen som vet.

Putin flyger nu in trupper i konkurshuset Venezuela. Vad de ska användas till är inte svårt att gissa.

Och jag fick en rejäl tankeställare när jag i danska Politiken läste om de fynd man gjort efter flyende IS-trupper. Beskedet är glasklart: man ska få "hem" så många som möjligt, för att kunna följa en terrorplan på europeisk mark. Förvånande, inte sant? Nyheten understryker vikten att hålla dessa mördare utanför vårt land. Utanför Europa.

Naturligtvis tänker jag också på Brexit. Under onsdagen ska det genomföras parlamentariska omröstningar - igen. Men ingen tycks veta riktning eller ens mål. Det kan rimligen bara sluta illa. 

Jag avslutar med ett citat från den partipolitiska sfären. Jag tänker på alla de gånger partiledare talar om "bruna rötter". Så här kunde de låta från Centerpartiet i en tid då det hade avgörande betydelse:
"Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar. Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling." Klippt från Bondeförbundets grundprogram antaget vid 1933 års förbundsstämma
Centerungdomarna hade en intressant kommentar några år senare i SLU-Bladet:
“den svenska bondeklassen älskar heller inte judarna över hövan (…) en utresningsaktion mot icke önskvärda element kan snart vara på tiden”.

3 kommentarer:

 1. Annars är väl Trump en gudagåva till europeiska journalister. Det går inte en dag utan en eller flera artiklar om karlen. Vi européer är numera mer insatta i amerikansk inrikespolitik än vad EU sysslar med på hemmaplan.
  Och sedan klagar vissa politiker över ointresset för EU-valet.

  SvaraRadera
 2. Lennart Romberg27 mars 2019 kl. 14:47

  Kanske inte direkt en förklaring på Svenska politiken och journalistiken.
  Men Fokus har i dag ett intressant inlägg av Johan Hakelius.
  Nån minister som åter igen blir upprörd.
  Lennart R

  SvaraRadera
 3. Skulle gärna kopiera hela texten för min FB-sida, men det gör jag inte. Beträffande Venezuela. Inga pluspoäng för Putin där. Jag har förfasat mig över den västliga inblandningen i Ukraina, Georgien, Krim etc., av rädsla för världskrig. Ryssland är ingen liten skitstat, utan en stormakt, vid sidan av USA och Kina. Med det följer vissa realpolitiska privilegier. Om Latinamerika är USA:s bakgård, så kan det samma sägas om Ukraina och, för Kinas del, Taiwan. Glöm inte att USA 1916 invaderade Mexiko för att krossa Pancho Villas banditband, som företog räder ända in i New Mexico. Så Putin borde respektera USA:s agerande i Venezuela, om nu USA skall respektera hans eget i Ukraina.

  SvaraRadera