fredag 26 april 2019

Avslutad värnplikt – en sista kommentar


Thomas Nydahl i barndomshemmet, Stadiongatan 53 på Lorensborg i Malmö 1964 med de första Beatlesskivorna som spelades på en orange grammofon av plast. Det var bilder som denna som lockade mig att skriva den senaste boken. Foto: privat

Jag får reaktioner från läsare som undrar över mitt bloggbyte och beslutet bakom det.


Låt mig förklara:


Jag har femton års värnplikt bakom mig. Låter det pretentiöst? Klart det gör! Icke desto mindre har jag dagligen skrivit om ämnen som de flesta inte ens tar i med tång. Jag har gjort det just för att jag betraktat det som en plikt.

Vilka ämnena är vet ni förstås, men låt mig ändå påminna:


Först och främst har jag skrivit om den tredje totalitarismen (Imre Kertész uttryck); islam och dess politiska gren islamismen. Som andra viktiga ämnen har jag tagit upp det förfall som pågår i vårt eget land (liksom i resten av Västerlandet) och pekat på olika orsaker. Vill man därtill studera den kulturella och befolkningsmässiga "förändringen" (eufemismen passar väl bra dessa dagar) finner man miljoner saker på nätet.


Redan för flera år sedan slutade jag att använda bloggen som en ”brottscentral”. Skulle man kommentera varje våldtäkt, rån, överfall, skjutning eller hedersbrott fick man skriva dygnet runt. Meningslöst för en enskild bloggare. Det finns andra som gör just det mycket bättre. Däremot har jag ägnat en särskild sorts, politiskt och religiöst motiverad, brottslighet stor uppmärksamhet. Jag syftar på de allt oftare förekommande islamistiska terrorattentaten, små som stora. Men jag syftar också på det stegrade judehatet som fått katastrofala konsekvenser för judar i hela Europa, också i Sverige som bekant.


Under nio år har jag på bloggens förlag Occident utgivit elva böcker med liknande tema (till en sammanlagd summa av dryga 250.000:- som jag sedan fått in med försäljning, sponsorer för två av böckerna, samt läsargåvor):


Kulturen vid stupet. Essäer och reflektioner, 2011

Sextio år senare. Mellanöstern, den libyska krigsvåren och islamismen, 2012

Black Country. Resor och läsningar i engelska West Midlands under femton år, 2012

Medborgaren, makten och moskén, 2013

Solitär i nyspråkets tid, 2014

Identitärt. Om rötter, identitet ooch politisk aktivism, 2014

Antecknat i krigstid, 2015

Ett barn är fött på Sevedsplan, en bok om Malmö, 2015

Vardagar före sammandrabbningen, essäer, 2016

Ett huvud är mer än fyrahundra struphuvuden, 2017

Från All My Loving till Allahu Akbar, 2019


En enda av dessa böcker, Black Country, gav ett litet överskott till mig. Övriga gick precis ihop, så som den nya boken nästan gjorde. Begrunda detta, kära läsare. Nog kan ni förstår varför jag nu återgår till den metod för reflektion jag tillämpade i tidigare böcker, som:


Äntligen ensam, 1987

Melankolin, 1993

Förensligandet, 2000

Den tysta zonen, 2001

Inre frihet, 2008


Med dessa slutord stänger jag butiken men låter denna och mina två tidigare bloggar ligga ute ett tag till.


Hjärtligt välkomna till Inre exil!-->

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar