tisdag 9 april 2019

Deckare, kändiskockar o annat

Foto: Astrid Nydahl

Jag vill idag sätta fingret på vad vårt svenska folk läser. Man behöver inte vara särskilt begåvad för att se vad det är. Och inte heller behöver man vara det för att läsa dessa böcker, de läser nämligen sig själv.

Varför blev genrerna ”deckare” och ”spänningslitteratur” huvudfåran i det skrivna och diktade Sverige? Jag har funderat mycket på detta. Det har pågått rätt länge nu. Och det handlar om en bokstavlig våg, tidsmässigt fristående från Sjöwall-Wahlöös romaner.

Fråga första bästa bekant: varför läser du (så många och enbart) deckare? Ett givet svar är: de är så lättlästa. Ett annat är: jag är så stressad så det blir en stunds avkoppling.

Jag tror den springande punkten här: lättläst, avkopplande. Vad säger det om samtidens relation till litteraturen? Jag menar att det framför allt säger detsamma som alla andra kulturella uttryck: samtiden präglas av just ytlighet, konsumtionshets, likriktning (nödvändigheten av att diskutera samma deckare i kafferummet på jobb), oviljan att möta komplexitet och utmaningar. Det svenska folket är en perfekt mottagare av en sådan kultur. Den passar både det strömlinjeformade och det ytliga i en nationell mentalitet. Deckaren kittlar men den lär oss ingenting. Om vi ville lära om brott och straff skulle vi förstås studera BRÅ:s publikationer och polismyndighetens rapporter. Där finns det verkligen något att lära. Deckaren lär inte ut något och det har aldrig varit dess avsikt.

Så här skrev en gång Dick Harrison i Svenska Dagbladet:
”Det verkliga genombrottet för den här typen av litteratur – och den första medvetet upplagda intrig som grundar sig på svårigheten att förklara ett mord som har begåtts i ett låst rum – publicerades av Edgar Allan Poe år 1841: novellen ´The Murders in the Rue Morgue´. Här möter vi också Auguste Dupin, prototypen för de detektiver som senare skulle göra brottslingars tillvaro allt besvärligare i skönlitteraturens värld.”
Det låsta rummets strategi använde sig Paul Auster av i sin New York-trilogi. Men i svensk krim-litteratur måste den betraktas som frånvarande. Jag tror att det hänger samman med behovet av lättsmält. Ett låst rum kräver något av läsaren. Camilla Läckberg kräver ingenting, vid sidan av pengarna hon håvar in. Och de flesta skönlitterära författare i Sverige som hakat på trenden har säkert gjort det av pekuniära skäl. Därtill kommer före detta ministrar, poliser och jurister som vill vara med och dela på genrens guld. Några av dem har lyckats. De flesta har bara fått stå där med skammen. Jag kunde säga vem av dem som varit värst, men det överlåter jag till läsaren.

Det sägs att deckaren är en lämplig pedagogisk metod för samhällskritik. Jo, visst minns jag att man sade så om Sjöwall-Wahlöö i min ungdom. De argumenterade själva för denna läsart. Och visst kan man se att Stieg Larsson, Henning Mankell och andra för in sådana aspekter i berättelserna. Men det de angriper är oftast klichéer: "nazister", "utsugare", "kapitalismen", utan att det för den skulle bli inskrivet i en samhällssyn som möjligen gick mer grundligt tillväga. Inte ens "den korrumperade poliskåren/kommissarien" blir i detta avseende särskilt viktig. Det blir mest som svordomen i rökrummet: "jävla skitsamhälle".


Nå, vid sidan av dessa genrer kunde man också ägna sig åt att studera kokboks-eländet, där matens pornografi blivit gängse bildestetik, och där "kändisens" matlagning i tv, se Plura, se Morberg, blir en livsstilsindustri som också omfattar kläder och viner. Trots att vinerna som marknadsförs i de flesta fall är riktigt usla så säljer de på sina namn.


Fler och fler svenskar är oförmögna att laga sin egen mat. Färdigrätterna från frysdiskarna går åt. Ändå säljer matporr-böckerna i stora upplagor och titlarna tycks bara bli fler och fler. Till gagn för vem? Varje hushåll behöver en baskokbok. Sådana finns fortfarande att köpa. Av dem kan man lära matlagningens ABC men också hämta många recept. Plura och Morberg borde vara överflödiga, men i konsumismens epok med kändisdyrkan som främsta egenskap, blir de istället "nödvändiga", ungefär som första sämsta kommissarie blir det i böckernas deckarvärld.


2 kommentarer:

  1. Sjöwall-Wahlöös samhällskritik bestod väl mest av när Gunvald Larsson vrålade "ner med USA-imperialismen!" när han sparkade in dörrar i jakt på högerextremister och då Martin Beck ständigt oroade sig över polisens tilltagande militarisering.
    Vänsterperspektivet har allt sedan dess varit det förhärskande i svensk kriminallitteratur.
    Onda svenska manliga kapitalister/fascister och ädla invandrare måste nämligen figurera i så gott som varje bok.

    SvaraRadera
  2. Mankells första böcker var väl någorlunda, sedan blev konceptet utslitet. Hans kommissarie Wallander gillar i alla fall klassisk musik (fanns det inte en annan H. Mankell som skrev musik?) Annars avhåller jag mig från deckare, precis som du. Beträffande kokböcker håller jag mig till dem som skrivs av professionella kockar och de blir många när snart sagt varje kock med självaktning måste ha sin egen kokbok. Visst avspeglar denna konsumtion folkets status.

    SvaraRadera