fredag 5 april 2019

Inre exil och omläsningar

Landön idag: en fiskarebod, en bil, två stolar, ett bord, kaffekorg. En plats för vila och eftertanke. Foto: T.N.

Fredagen var den första riktiga vårdagen på Landön. Att sitta lätt klädd i solen en meter från Östersjön är ett särskilt tillstånd.

I väntan på att min nya bok, Från All My Loving till Allahu Akbar, ska anlända från tryckeriet är det många viktiga tankar som upptar mig.

Jag blev uppmärksammad på en bok jag måste läsa på nytt. 2007 kom Nattens bibliotek av Alberto Manguel i svensk översättning. Jag tar mig an den som långläsning på kommande kustsittningar.

Men än viktigare är ett starkt mognande beslut. Jag kommer, kanske redan denna sommar, att avsluta mitt bloggande om litteratur, politik och samhälle. Varför? För det första därför att jag känner en allt större olust att delta i den "debatt" som alltid faller ner i vulgariteter och extrema ståndpunkter. För det andra därför att jag anser slaget förlorat. Det finns inte en enda sak som talar för en annan och klokare utveckling. Europa, med länder som Sverige i spetsen, gräver sig allt djupare ner i avgrunden.

George Orwell
Parlamentsval, opinionsundersökningar och massrörelser har egentligen aldrig intresserat mig, men jag har betraktat det som en medborgerlig plikt att ändå säga emot makten och tidsandan. Detta grundläggande ointresse och pliktmässiga skrivande har eskalerat till äckelkänslor och en allt större lust att verkligen befinna mig i inre exil. Vill Sverige omfamna gamla IS-krigare och Sharia-domstolar i wahhabismens tjänst, socialt förfall i kombination med politiskt beslutad nedrustning och brutal klasspolitik, så får det bli utan mitt deltagande. Vill Sverige fortsätta på den väg som riksdagsmajoriteten varit överens om i så många år - utan minsta antydan till självrannsakelse - så blir det också utan mig.

Bli inte förvånade om ni en dag finner mig i en blogg med namnet Inre exil. 


I "Det nya Europa" blir uteliggarna allt fler. Foto: A.N.

George Orwell skriver i sin essä Tryckfrihet (Animal Farm) publicerad i London i augusti 1945

"När man kräver yttrandefrihet och tryckfrihet kräver man inte absolut frihet. Det måste alltid finnas, eller det kommer åtminstone alltid att finnas, en viss grad av censur så länge organiserade samhällen består. Men frihet, som Rosa Luxemburg sa, är 'alltid de andras frihet' (...) Om den intellektuella friheten, som utan tvivel är ett av de utmärkande kännetecknen för den västerländska civilisationen, över huvud taget ska ha någon innebörd betyder det att var och en ska ha rätt att säga och trycka det som han tror är sanningen under förutsättning att det inte skadar resten av samhället på något otvetydigt sätt (...) Det är endast, eller huvudsakligen, den litterära och den vetenskapliga intelligentian, samma personer som borde vara frihetens väktare, som börjar förakta friheten, i teorin såväl som i praktiken" (översättning av Peter Handberg i Som jag behagar).

***

Ni vet vad jag skrivit de senaste tjugo åren. Allt finns kvar på bloggarna Nydahls Occident, Nydahls kustvandringar och här i Nydahls läsningar vid kusten.

5 kommentarer:

  1. Väcker frågor.

    1) Vilket styrelseskick förordar du?

    2) Lackmustestet rörande alla bekännelser till yttrandefrihet: hur ställer du dig till de lagar mot förintelseförnekelse/bagatellisering som finns i många europeiska länder?

    I dagens läge har de lagarna "metastaserat" sig så långt, att det är med stor tvekan jag vågar dela ens icke-fascistiska, men ganska ultra-konservativa artiklar ur amerikanska nättidningar. Den amerikanska yttrandefriheten möjliggör en konstruktiv debatt, tyvärr bara i USA.

    I alla länder, inklusive Kanada, kringskärs yttrandefrihet om t ex islam på det mest skrämmande sätt. T ex angreppet på National Posts Ezra Levant ang. muhammedteckningarna. För att inte tala om på det sätt som docent Jan Tullberg skildrar i Fria Tider. Vet om din bannbulla visavi FT, men läs ändå! Man blir inte antisemit för att man läser FT.

    Nyss på en lunchrestaurang läste jag David Coles Golem-artikel i Taki Magazine. (Där även Theodore Dalrymple skriver.) Instämde till fullo. Men, Cole, i den mån han alls är känd, mordhotades av Jewish Defense League för att han hävdade på tidigt 90-tal att det saknades bevis för gaskamrar i Auschwitz (antar att han syftade på huvudlägret, det dit folk vallfärdar och beskådar krematoriet och järnvägsrälsen). I övrigt är han ingen revisionist i fråga om det stora narrativet om Shoah och en uttalad vän av Israel. Men den artikeln, vars ordval kräver en viss familiaritet med den senaste engelskan, vågar jag inte dela på Facebook. Jag har inte råd med ev. böter.

    Avundsjuk på amerikanernas yttrandefrihet. Vad dumt det blir när man inskränker den i tro att man gör någon grupp en tjänst. Men det är typiskt svenskt. För att markera avsky bör man alltid kräva förbud. Det må vara sexköp, narkotika eller "rasism", men förbud är liksom den svenska modellen. Schade.

    SvaraRadera
  2. Post Scriptum: det du skriver väcker minnet av tidigare deklarationer från dig i samma anda. Du har hänvisat till Skogsgångaren och Ernst Jünger, men denne neutralitet gällde väl bara under tredje riket, eller - om man nu kan se tjänstgöring i Wehrmacht i Frankrike under ockupationen som neutralitet. Nej, jag tror snarare att man bör gå aktivt i opposition, t ex mot etablerandet av shariadomstolar. Förvisso kan din blogg och dess genomslag ses som en sådan sorts opposition, något jag inte kan skryta med, fast jag gör mitt yttersta på Facebook.
    Hur som helst, den är för det mesta intressant läsning.

    SvaraRadera
  3. Kort svar: Jag förespråkar inget och jag delar inte din uppfattning om "lackmustest". Dessutom fann jag Coles text en smula patetisk. Nå, det är den sortens miljö jag vill lämna. God helg önskar Thomas

    SvaraRadera
  4. En röst som drar sig tillbaka, är en röst som tystnar. Därmed förändras sceneriet, samtalet, slagfältet. Det påverkas, liksom när ett träd faller i skogen, blir liggande, inte längre svajande i vinden. I mossan utspelas sedermera det eviga dramat - döden och uppståndelsen. Så länge som något spirar så kommer denna stämma att höras.

    SvaraRadera
  5. Tack för din kommentar Kenneth. Jag tystnar inte. Men jag tycker att alla mina år av "värnplikt" varit av godo, men att ee också lärt mig se all galenskap på ett nytt och kritiskt skarpare sätt.
    Min stämma kommer att höras, men på annat sätt och en annan plats.

    SvaraRadera