måndag 8 april 2019

Samveten, kunskaper, litteratur

Foto: T.N.


Skulle jag ha dåligt samvete? Ute på Landön där Östersjön låg spegelblank och solen gassade funderade jag under söndagen på den frågan.

Jag har alltid haft en fantastisk läsekrets i den digitala världen. Generösa, vänliga, alltid uppmuntrande. Köpare av mina böcker (om än i radikalt minskad omfattning). Men låt mig ändå tala klarspråk.

Foto: T.N.

Gäller lojaliteten de läsare som vill se SD-stöd? Jag har sedan valet 2010 markerat mycket tydligt i den frågan. Gång på gång har jag försökt förklara varför jag inte tillhör den kretsen. Jag har förvisso recenserat Åkessons böcker, men det har inte varit fråga om några lojalitetstexter. Jag röstar inte i några parlamentariska val och jag vill gärna mana er alla att inte heller delta i EU-valet. Så varför tror människor att jag stöder SD? Det är en gåta för mig. Jag ger inget stöd till något politiskt parti.

I takt med att Europas stabilitet - därmed också demokratin, yttrande- och tryckfriheten - urholkas och undergrävs, har jag allt tydligare sett att de regeringar som också formellt tar ifrån massmedierna deras frihet, som monopoliserar åsiktsbildningen och förrädarstämplar motståndarna får ett ökat stöd i SD-kretsarna. Det är paradoxalt, eftersom samma tendenser i vårt eget land brännmärks, och det med rätta. Det påminner mig om Jan Myrdal som millimeterbevakar europeisk frihetsstandard, men samtidigt hyllar Stalin, Mao och Pol Pot. Är det inte rentav fråga om dubbelmoral?

Vi är för det mesta överens om hur hoten ser ut. Islamisering och med den våldsam terror. En alltmer dominerande arabisk och asiatisk invandring. Radikalt och våldsamt judehat, inte minst från dessa parallellkulturer. En pk-hegemoni som stämplar varje form av kritik som "rasism" och "islamofobi". Ett moraliskt förfall som uppmuntrar girighet, stölder, usla studiemöjligheter, en krympande kollektivtrafik, en järnväg i snabb utförsbacke, sjukhus och åldringsvård under extrem press, ökade klassklyftor och som kronan på verket en poliskår som är både underbemannad och flum-utbildad, etc. Sverige faller sönder, på samma sätt som andra drabbade europeiska länder.

Mina bloggar har sedan 2010 talat klarspråk i sådana frågor. Gör det alltjämt. Men vilken skulle meningen vara att älta detta dagligen, när det ändå i bästa fall har marginell betydelse? Så många läsare har jag inte, att det jag lägger ut skulle vara förändrande.

Litteraturen är i alla lägen överlägsen tyckandet. Jag vänder mig sedan ett helt liv till den för att förstå samband, inhämta ny kunskap och bättre lära mig förstå omvärlden, både i Sverige och i resten av världen.

Glöm bara inte bort att jag är oerhört tacksam för ert stöd! Under veckan hoppas jag få den nya boken från tryckeriet och då börjar jag omgående skicka ut den.


6 kommentarer:

 1. "Så många läsare har jag inte, att det jag lägger ut skulle vara förändrande." skrev du.
  Det räcker ju med en. En person som börjar tänka. En person som beslutar sig att läsa just en bok du rekommenderar. En person som tyckte att det där var bra sagt.
  Sluta vara tacksam för oss. Var bara glad över att du skriver. Jag är det. Och jag är säker på att prata för flera.

  Dock kommer jag att rösta. Vet ej vad, för människor jag kryssat för har slutat/dött. Genom att kryssa väljer jag även om det inte har någon betydelse.
  Sist, alla som är kritiska för något i samhället är SD i folkmun. Vi ska inte vara kritiska, bara falla i PK gänget helst tysta med bara några likes när de tongivande skriver och påstår något.

  SvaraRadera
 2. Tack Elina,
  Jag ska anstränga mig att:
  1/ Tänka på alla mina läsare
  2/ Byta tacksamhet mot saklighet
  3/ Inte nämna SD mer
  4/ Försök förklara bättre varför jag ej röstar
  Blev glad för din kommentar!

  SvaraRadera


 3. Litteraturen. Den är som en katedral. En helig plats. Håller med. Lustigt när jag tänker efter; förutom Björn von Rosens "Gröna kammaren" och Nabokovs "Tala minne", vilka jag ständigt återvänder till, när jag har ont i själen, så har vi sådana små minor classics som Herbert Tingstens "När skymningen faller på" och Jan Brobergs "Mordisk familjebok" (antologi om deckare). Sönderlästa sen snart 50 år, så att pärmarna trillat av. Men glöm inte musiken och bildkonsten och filmerna. T ex La gloire de mon père eller Rififi, scenen med den lilla glada pojken och den dödligt sårade gangstern vid ratten! Och bilder som illustrerar detta klipp med klassisk musik! '
  '
  https://www.youtube.com/watch?v=9uKVI6_Fm4g

  Det är min bild av Europa. Försvunnet, bleknat, ersatt. Skändat. Ja, häromdagen i centrum, slog mitt etniska utanförskap emot mig, som för Dr. Aziz i "En färd till Indien", när han inte släpps in på den engelska klubben, ty överallt i matbutiken dominerade de från Mellanöstern och Afrika. Eller åtminstone kändes det så. Hursomhelst, det går så snabbt, känns som en förändring vecka för vecka, allt fler hijaber och dylikt överallt. Denna demografiska realitet, hur skall vi undgå att den manifesterar sig i ett muslimskt parti, och vilka följder får det i diskussionen om blasfemi och böneutrop?

  Att efter ett stort mått av självövervinnelse ändå rösta SD 2006 var i valet och kvalet en "självklarhet". För mina barnbarns skull. Små då. Tonåringar nu. En t o m myndig. Nej, man skall inte alltid fråga efter nyttan. Ty the best-laid plans of mice and men often go awry.

  SvaraRadera
 4. Addendum om den dramatiska demografiska förändringen. Varit ute och handlat i Tyresö centrum sen förra kommentaren. In på McDonalds för yngsta barnbarns räkning, och där råder just då total övervikt för icke-svenskar. Dvs. Mellanöstern dominerar totalt - både bland personal och gäster, förvisso mestadels unga vuxna, och det är troligt att i bilkön utanför dominerar vita svenskar, gissningsvis medelålders. Men likafullt. Hur många procent utlandsfödda var det i landet igen? 29 procent? Eller räknade man in "andragenerationsinvandrare"? Undrar hur man räknar in alla som lever här illegalt. Ygemans "klassiska" 80 000. Plus kanske 80 000 till.
  Pew Institutes beräkning av andel muslimer här 2050. Hur mycket var det? 30 procent? Demography is destiny.

  P.S. Utnyttjar McDonalds, Elgiganten och andra kedjor med mestadels icke-vit personal den statliga subventionen till instegsjobb eller vad handlar det om? Svenskar för lata och "fina" för att söka sådana jobb?

  Erinrar mig att Peter Hitchens beklagar sig över den brittiska minoriteten i en mindre stad han besöker, och den överväldigande andelen "polska rörmokare" och, gissar jag, samma fenomen som det jag beskriver ovan.

  Signifikativt att London har en majoritet icke-britter och en muslimsk borgmästare. Den kokta grodan-syndromet. Vi vänjer oss.

  Är detta balkanisering de facto? Och vad göra? Ansluta sig till Dugins (och Francis Jockey Parkers) euro-asiatiska projekt? Från Galway till Vladivostok! Som anglo-amerikaniserad, som hela min generation, inte speciellt lockad. Ja, vad bär framtiden i sitt sköte?

  Association: Italien 1922. Vad skulle en liberal välja? Bolsjevism eller fascism? För mig vore valet givet - eller kanske rösta med fötterna. Visst verkar Argentina trevligt? Boklådorna i Buenos Aires? Kafélivet där. Den nordeuropeiska naturen. Far from the madding crowd. Borges.

  SvaraRadera
 5. Det är helt OK att inte rösta. Som en bekant sa: jag vill inte rösta in någon skurk som raserar landet på min röst.

  SvaraRadera
 6. Jag begär inte att Thomas skall "införa rättelser" av läsarna själva, men redan igår upptäckte jag att jag brustit i "korrläsning" och döpt om Francis Parker Yockey, så av ren fåfänga önskar jag korrigera mig själv. Namnet ifråga avser en av dessa i verklig bemärkelse ökända underground-fenomen, som trots sina osympatiska drag, fascinerar oss som söker det lite udda i tillvaron. Emellertid, misstag inte detta för politisk sympati! Snarare handlar det om leda vid det konventionella och (gäsp) förutsägbara. I stil med att man skuldmedvetet läser om Leopold och Loeb, Ethel Rosenberg, John Dillinger, Al Capone, Lepke Buchalter, John Wilkes Booth, Jack The Ripper, etcetera. I dagens läge är högerextremism och fascism samt rasbiologi (Madison Grant) "politisk porr"! https://sv.wikipedia.org/wiki/Francis_Parker_Yockey

  SvaraRadera