tisdag 16 april 2019

Tøndermarsken (Gyldendal)



Det är en magisk bok jag har framför mig. En fotobok av sällsynt hög kvalitet. Det är fotografen Henrik Saxgren som är upphovsmannen. Tillsammans med Hans Edvard Nørregård-Nielsen som skrivit en inledande essä, har han skapat något av det vackraste jag sett i naturfotografi. Han skildrar Tøndermarsken från gryning till skymning i fyra fristående avdelningar. Deras bok heter kort och gott Tøndermarsken, som är ett landskap i Sønderjylland nere vid den tyska gränsen. 


Nørregård-Nielsen har själv sina rötter där, han är född 1948, konsthistoriker och författare med en lång rad viktiga verk bakom sig. I den här boken berättar han om personer med rötter i landskapet, som psalmisten Brorson (född 1649), den tyske konstnären Emil Nolde, som ju hette Hansen men tog sig namnet Nolde efter den lilla byn med blott fem gårdar. Nolde var en av dem som drabbades hårt av den nazi-tyska regimen.


2 kommentarer:

  1. Hej och tack för boktipset. Fotografen har en hemsida där man kan se hans fina bilder.
    Vad gäller Nolde,en av mina absoluta favoritmålare, så finns det lite olika uppfattningar om hans lidande under nazismen. Jag tror det finns en utställning i Berlin som handlar om det. Nazist eller inte. Han var i ilet fall som helst en fantastisk kolorist.
    Ha det bock med dina tankar om den nya bloggen. Din egen senaste bok läser jag med glädje. Det blir säkert samma sak mrd tankarna i bloggen. Fint med Lissabonbilden.
    Lennart R

    SvaraRadera
  2. Tack Lennart. Jag har sett hans hemsida, den är fantastisk, men där fanns inget om den här nya boken.
    Delar din uppfattning om Nolde. Det är väl klartlagt att han försökte smickra naziregimen men att det inte gick något vidare.
    Lissabonbilden hade jag också i Nydahls Occident-bloggen. Du minns säkert vem som redigerade och gjorde den så bra?

    SvaraRadera