fredag 5 juli 2019

Inre och yttre mörker

Foto: Astrid Nydahl
När det mörknar inombords finns det alltid ett samband med det yttre mörkret.

Det är förvisso blå himmel på Landön också dessa dagar, men det blåser kraftigt och är inte särskilt behagliga temperaturer. Ingen klagosång i att konstatera det.

Men det mörker som når oss till hösten är förstås inte här. Det yttre mörkret kan istället sägas komma från politiska beslut och "kultur"-fenomen i vårt arma land. För mig var det därför en god nyhet höra att ett kryssningsfartyg inte fick lägga till vid Gotland. Ombord låg spyende politiker, yra i mössan av sjögången. Vid närmare eftertanke: behövs det verkligen sjögång för att de ska bli just yra i mössan?

Det senaste i förbudsväg kan tyckas drabba uteslutande rökare. Men så är det inte. Det är i själva verket ett exempel på det totalitära tänkandet, och värst av allt är att svenska folket lyder direkt. Varför? "Så fort det handlar om förbud klappar alla i händerna. Undersåten svensken är en i särklass lydig parvel", skrev en vän till mig i fredagens pappersbrev.

Yttre mörker är bara till gagn då det hjälper mig att hitta lämpliga gömslen. På stan ska man inte vara. 

2 kommentarer:

  1. Som allergisk för bland annat cigarettrök är jag tacksam om min yta ute ökar och rökarnas minskar. I värsta fall hamnar jag akut på den överbelastade sjukvården. Så, det beslutet är jag egoistiskt helt för, men många andra beslut borde politiker inte ens ha tänkt till.

    SvaraRadera
  2. Elina, all sympati. Men detta förbud tar ju bort befintliga rökrutor! Min fru är rökare, men hon har alltid lämnat serveringar för rökrutor. Jag slutade själv 1997 och tycker hjärtligt illa om röken och lukten. Men bara i Sverige kan man komma på en tanke som denna. Ett drogbruk som funnits sedan mänsklighetens tidiga år kan man inte radera med ett pennstreck. De som försöker brukar finnas i despotierna. Och i Sverige.

    SvaraRadera