söndag 21 juli 2019

Konsumismens groteska konsekvenser

Skärmdump ur brittisk tidning söndagen 21 juli 2019.
I flera tv-kanaler sänder man program som följer brittiska par som vill köpa sig lycka vid de franska, spanska och portugisiska kusterna. Denna lycka förväntas följa på ett husköp. Att komma till den delen av Europa ska bli lycka i form av sol och värme, bristvaror hemmavid.

Det är just som varor man ska betrakta denna nöjeshandel förmedlad genom den reklamfinansierade televisionen. Konsumismen har väldigt länge intalat västerlänningen att det bara finns riktigt glädje om den köps för pengar (ty då blir den i samma ögonblick egendom). De allt hemskare galleriorna - halvtomma men stora - kan sälja den livsstilen. Men konsumismen är också allt det andra: en passivt insupen vandring på led genom butiker och livsstilar. Handlingen i dessa led uppstår när den ekonomiska transaktionen i kassan är genomförd. Turismen är ett fenomen som kommit att passa bara allt för väl in i mönstret.

Att avstå turismen har ingenting med "klimatångest" att göra. Man avstår den därför att man inte vill definieras som konsument. Människan borde stå över den brutala samtidsekonomins cyniska metoder, men hon är lika oförmögen nu som hon var för femtio år sedan. Zygmunt Bauman skrev om detta, liksom Pasolini. Deras knivskarpa texter finns kvar, också i översatta böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar