måndag 15 juli 2019

Lennart Bengtsson: Vad händer med klimatet? En klimatforskares syn på jordens klimat (Karneval förlag)



”För att studera klimatförändringar behövs långa, tillförlitliga och helst homogena mätdata.” (Bengtsson, sidan 26)

”Att tro att det skulle vara möjligt att ändra på klimatet, eller att återställa klimatet till ett som fanns tidigare, är futilt och orealistiskt.” (sidan 211)

Det första jag noterar i Lennart Bengtssons välkomna bok Vad händer med klimatet, är att det borde vara en självklarhet att skilja på väder och klimat. Det är nämligen två helt olika saker. I dagens åsikts-strid i den svenska offentligheten blandas de gärna samman, ibland kanske rentav avsiktligt. Det söndertjatade kampanjfenomenet Greta är ett exempel på sådan fluffig retorik. Redan från början uttalade hon sådana plattheter och fångade därmed in den opinion som skulle bli en global ungdomskult:

”Jag bryr mig om klimaträttvisa och en levande planet.” (Greta Thunberg, tal i Katowice, Polen, 2018)

Problemet med denna unga aktivist är att hon bara är frontfiguren för något som hämtats i vuxenvärlden, närmare bestämt en reklambyrå och en grupp pk-aktivister med större känsloregister än kunskap. Cyniskt utnyttjas hon som maskot för en åsiktsbildning som helst inte redovisar vetenskapliga rön och fakta.

Det goda samhället läser jag en artikel av Mickaël Fonton , den publicerades första gången i den franska, konservativa tidskriften Valeurs actuelles 28 juni 2019: ”Climat : ces prophètes de malheur qui nous promettent la fin du monde” i översättning till svenska av Erik Lidström.

”Marc Reisinger, den belgiske psykiatrikern som försökt intervjua Greta Thunberg, och vars reportage, publicerat på den månatliga sajten Causeur blev mycket läst, konstaterade även han det onödiga i att debattera.
– Då jag sett reportage om henne ville jag träffas, det är mitt yrke som driver mig till det, berättar han. Jag misstänkte möjligheten av en mediestorm, och det var därför jag undvek att gå via pressattachéer, men jag förväntade mig ändå inte detta.
Mötet, filmat av läkarens egen son, är talande. Knappt hade Marc Reisinger frågat Greta om de vetenskapliga ramarna för hennes kamp förrän en tredje person, efter en överenskommen signal, ingrep och avbröt intervjun (flickan tog av sig mössan).
– Hon befinner sig i ett bisarrt tillstånd, fortsätter psykiatrikern. Jag kan inte avgöra graden av hennes omdöme, men det är närmast oroande. Hon är kanske övertygad, men hon är helt klart under ett inflytande. Beträffande hennes förmåga att diskutera vetenskapligt är läkaren knappast förvånad.”
Lennart Bengtssons bok kan erbjuda oss just det som fattas i ungdomskampanjen. Bengtsson, född 1935, har ett helt yrkesliv bakom sig inom meteorologi och atmosfärforskning. Han är professor och har suttit på höga poster hos SMHI, Max-Planck-Institut für Meteorologie i Hamburg och vid ISSI (International Space Center) i Bern, samt haft en rad betydelsefulla, internationella befattningar. Alla hans publikationer och utmärkelser ska jag inte nämna här.

Jag vill påstå att hans bok utkommer när den behövs som bäst. För att stå emot medialt orkestrerade kampanjer och åsiktstormar från charlataner och hitte-på-experter är det av yttersta vikt att studera vad verkliga experter skriver.

Det är ingen enkel bok rakt igenom. Men jag gräver inte ner mig i mätmodeller och matematiska beräkningar utan koncentrerar mig på de resonerande och redovisande sidorna av boken. De är tillgängliga för varje läskunnig människa.

Enkelt formulerat kan man säga att Bengtsson hävdar följande i sin bok:

# Klimatet på jorden bestäms av krafter utanför människans kontroll.

# Det finns få eller inga fakta som tyder på att jordens klimat på kortare sikt förändras i farlig riktning.

# Växthusgaserna är en realitet vi måste förhålla oss till. Deras mängd i atmosfären måste minskas.

# Den ”klimatångest” bland barn och ungdomar som triggas av de mediala kampanjerna måste lugnas med fakta. Bengtsson säger att han med sin bok vill försöka erbjuda lite hopp och förtröstan.

# Bengtsson visar med fakta hur tidigare perioder i historien har en slående likhet med våra dagar. Till exempel pågick en markant uppvärmning 1910-1940 i USA och Europa.

Avslutningsvis vill jag citera vad han här skriver:

”Det största problemet är att skilja på vad som är naturliga klimatvariationer eller helt enkelt variationer i vädret och vad som är genuina klimatförändringar.” 

”Klimat är väder över en längre tidsperiod” och därför säger Bengtsson att det i princip är nödvändigt ”att vänta tills den period man studerar är slut.”

I den politiska kampanjournalistiken finns det förstås ingen tid och inget utrymma för väntan av vetenskapliga skäl. Kampanjerna och vetenskapen står i direkt motsatsförhållande. I klimatsammanhang är ett människoliv otroligt kort. Just därför vill jag gärna läsa seriösa litteratur medan jag väntar. Bengtssons bok är absolut en sådan och jag rekommenderar den därför till läsning.

7 kommentarer:

  1. Lennart Romberg15 juli 2019 kl. 09:53

    Mycket intressant. Både som inlägg i debatten och som ett mått på bibliotekens inköpspolicy.
    Helsingborg har ett ex. under inköp.Två personer i kö.
    Detta satt i relation till Läckbergs senaste. Fyrtiofem ex. under inköp. Fyrahundrasextio personer i kö.
    Sug på den karamellen..
    Bra tips
    Lenart R

    SvaraRadera
  2. Bäste Thomas!
    Har inte tidigare skrivit till dig men idag blev det till en handling efter att ha läst din bok "Ett barn är fött på Seved"! Jag fick den i mitt flöde nånstans i morse, vet inte om det var via Det goda samhället eller en länk därifrån, spelar mindre roll. Jag har sträckläst boken och det är att kasta mig femtio-sextio år tillbaka till exakt de områden du så ingående skriver om. 1957 flyttar vi i min familj till Lorensborgsgatan 3b, mitt emot torget med systembolaget och Arwins. Jag är född 1954 och mor väntar min syster 1958 i mars. Far var lärare, mor hemmafru som så många andra vid denna tid. Vi flyttade från en HSB-lägenhet på Ö Farmvägen som min mor inte trivdes alls i (från Karlskrona) nära pinnahusen. Hon älskade Lorensborg! Så även jag, gick först på det som hette Vendelsfridsskolan (vid Lorensborgs ungdomsgård), kom redan i fyran till Kronborg och gick ute nian 1970. Min klasskamrat vid denna tid var din bror Ingemar. Rödhårig med fräknar precis som du, jag minns dig väl men du var ju hela två år äldre! Fast din kärlek till Eva känner jag igen när dubbelskriver den, jag hade två från din årskull, okej jag namnger, preskriberat, Stephan Björkestrand och Jörgen Buhre. Bara en blick eller ett hej på skolgården gjorde mig salig! Och Marie-Louise på biblan, så snäll hon var, vi fick vara där om vi inte förde oväsen. Och ställde upp med tips till oss att läsa! Ser henne framför mig när du beskriver henne.
    Jag har blivit Malmö trogen, min kärlek till stan är väl en anledning, det bara blev så. Jag känner inte igen mig i stan och jag är grymt bekymrad över utvecklingen som jag aldrig har delat eller förstått.
    Jag hade lite tur förra året när jag fick Lars Åberg till min Rotaryklubb där han berättade som sina senaste böcker, dels Framtidsstaen och Landet är allt är möjligt. Kanske du kan tänka dig att ta en tur ti8ll Malmö vid tillfälle?
    När du nu har med Lennart Bengtssons nya bok glädjer jag mig extra då ett nyvunnet intresseområde handlar om klimatet och jag försöker sluka mycket av det som ges ut av de som till skillnad mot alarmisterna, har kunskap och mångårig, livslång vetenskap med sig i frågan. Det bekymrar mig stort att dessa inte får skriva eller kommer till tals i MSM. Det skulle jag kunna skriva en del om!
    Oavsett, tack för din bok som hanterar så mycket som jag minns. Jag ser den sadistiske Fredin, men även vår tysklärare Gullberg som larmade din ror med en örfil av okänd anledning. Ingemar var en snäll kille men pratsam. Vi skrattade inte, det kan jag lova, själv ville jag bara gråta, men vad har man att säga i den situationen som en darrande fjortonåring? Glömmer det aldrig. I övrigt hade vi en fin klass framförallt i nian. I klassen gick Dan "Giesen" Malmqvist som du säkert känner. Han bor kvar på Gamla Väster!
    Med vänlig hälsning
    Kerstin Bergenäs (Gustafsson)
    PS Jag gick en termin i söndagsskolan du nämner för min kompis gick där. Vi var nog mer ateister i min familj så när jag ville sluta var det inget mer med det.

    SvaraRadera
  3. Kerstin, kan du höra av dig till mig på thomas.nydahl@gmail.com så ska jag skriva svar till dig. Rörd och glad över dina rader.

    SvaraRadera
  4. Lennart,
    Det du berättar bara bekräftar mina mörkaste bilder av svenskt biblioteksväsen. Folkbildningen ut och sämsta underhållningen in!

    SvaraRadera
  5. Så fint om Kate & Iris M, tack Thomas! och nyttigt om klimatet och Gretahysterin/-sekten. Tack och kram och heja!

    SvaraRadera
  6. Tack kära Nina, du gör mig så glad!

    SvaraRadera
  7. Jag har nu läst boken och kan bara instämma i det du skrivit om den. Som varande naturvetare tycker jag att boken är lättläst och informativ, även om många kanske skulle haft nytta av sin gymnasiefysik vid läsningen. Jag kommer att rekommendera den för andra, givetvis, särskilt som debattklimatet i Sverige närmar sig hysteri på många områden, inte minst om väder och klimat.

    SvaraRadera