tisdag 30 juli 2019

Normalt respektive falskt. Funderingar kring mediala rötmånadsfenomen

Kunglig hundfotograf: Astrid Nydahl

Rötmånaden pågår. För en tillfällig besökare kan pressrubrikerna verka konstiga. Det är de inte alls. De rubriker jag tittat på är ur två huvudstadstidningar som utkommer på morgonen, två som kallas kvällstidningar och en skånsk lokaltidning, måndagen den 29 juli. Det ser likadant ut, vecka efter vecka, månad efter månad. Ska vi gissa vilket namn som är vanligast förekommende i inrikesnyheterna? Rätt, det är förstås Greta! Inte en dag går det utan nya topprubriker om denna våldsamt exploaterade flicka. Sedan hon gjorts bort med AFA-tröjan var det nu dags att lyfta fram det ädla igen. Flickan ska ut och segla! Men hon har fått en allvarlig utmanare i medierna av en artist som kallar sig ASAP-Rocky. Hans mångmiljonindustri kapsejsade i Stockholm och han kastades i finkan av samma rättsväsende som regelmässigt fattar obegripliga och djupt demoraliserande beslut om gruppvåldtäkter och grova mordförsök (för konkreta fakta om sådant ber jag er läsa denna artikel av Caroline Dahlman i annars så präktiga Kristianstadsbladet).

Detta rättsväsende har bestämt sig för att kalla hans afghanska angripare för offer, men en av dem kan inte närvara vid rättegången, då han befinner sig på semester hos familjen i Iran. Leif GW lär inte förlåtas för att han blottade deras grovt kriminella historia. Deras ”skyddsbehov” är det aldrig någon som ifrågasätter. Hur beskriver man artisten? Allt är som det brukar. Kanske vore det nu på sin plats att placera in det han gör i just den svarta, amerikanska gettokultur han kommer ifrån. Då skulle både hans och hans livvakters beteende blivit begripligt. Att ge sig på dem var - hur ska jag uttrycka mig diplomatiskt? - ett monumentalt misstag av huvudstadens importerade klangangstrar.

Vad är normalt, vad är fel och falskt? Inget behöver vara falskt, men det är det "normala" vi ska matas med för att glömma det som kallas falskt. Det svämmar över av "nyheter" som är bedövande, repetitiva och politiskt motiverade. Morgontidningarna gör bleka kopior av kvällstidningarna, rubrikerna är intill förväxling lika. 

2 kommentarer:

  1. Överlag är pressen oläsbar, med vissa undantag förstås. Som du skriver, alla dessa repetitiva nyheter som alltid vinklas på samma vis. Själv undrar jag vad som hände i Linköping där en enorm detonation ägde rum, men media lämnar mig i sticket. Bara som ett exempel av många.

    SvaraRadera
  2. Medial rötmånad och rättsröta i förening. Den oheliga alliansen är inte ny eller begränsad till sommaren.

    SvaraRadera