onsdag 28 augusti 2019

Malmömordet - en läsarkommentar

Viktiga adresser i Malmö. Stadiongatan var platsen där mördaren dumpade och brände sin bil. Foto: Astrid Nydahl

Jag fick en längre läsarkommentar sänd till mig igår. Med skribentens tillstånd vill jag visa er utdrag ur den. Så reagerar en Malmöbo:

Läste just ditt inlägg om mordet i Malmö. Mordet skedde i min barndoms kvarter. Jag handlade smågodis i kiosken (den som sedan några år är degraderad till ett kebabkök av dussinsort).

Jag minns soliga sjuttio- och åttiotalssomrar på denna gata och gårdarna runtomkring. Här lekte jag och mina vänner dunkgömme till långt in på sommarkvällarna. Hade någon för 30 år sedan berättat för mig att en spädbarnsmamma skulle skjutas i huvudet i mina kvarter hade jag inte trott på det.

Jag har ju som du vet i åratal sett hur förfallet fått pågå. Men detta kom nära. För nära. För mig har dessa kvarter alltid stått för en sorts trygghet. Något som trots att förfallet rasar runtomkring ter sig ungefär som det gjorde för 30 år sen. Det finns inte många sådana platser kvar i Sverige. Minsta håla har skjutningar, demografiska omvandlingar och sprängningar.

Igår upplevede jag att dessa mördare blodsbesudlade även min barndoms trygghet. De trängde in i mitt inre rum. De hade sönder något där och jag måste försöka återta mina minnesbilder. Inte låta dem förstöra dem.
Men hela kvällen igår tänkte jag på detta. Den mördade mamman, hennes lilla barn, hur pappans skrik och panik måste ha skrämt de som fick se detta förfärliga. Och så alla vittnen. Förutom att de blir djupt traumatiserade och kanske förändrade för livet, så förväntas de vittna. Men vem vill vittna mot någon som inte drar sig för att kallblodigt skjuta en mamma som håller i sitt spädbarn? Det vore ju att själv skriva under ens egen och sina anhörigas dödsdom.

Jag vet inte var hjälpen ska komma från längre. Vår "regering" består av djupt och allsidigt inkompetenta, ansvarsskygga, handlingsförlamade, verklighetsförnekande icke-entiteter. "Oppositionen"? Ulf Kristensson? Jag ser inte hur han skulle kunna göra ett särskilt mycket bättre jobb. Möjligen marginellt. SD kanske kunde men dem vill ju fortfarande ingen samarbeta med. De anses sjukligt nog värre än det avskum som avrättar mammor på gatorna. 


***

Uppdatering (T.N): Ännu en kvinna skjuten till döds. Läs i Svenskan.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar