torsdag 29 augusti 2019

Mitt i sönderfallet, en undantagsplats

Vid Levrasjön under onsdagen. Foto: T.N.

Vi hade ett jubileum att fira igår. Men hur firar man alls i ett land som faller sönder? Jag hade en intressant mailväxling som fick mig att ändå klara det, där jag påmindes om de små undantagen som finns, platser eller situationer där man rentav kunde känna något som liknar eufori. 

Vi for alltså till Levrasjön, som är just en sådan plats. Två unga ungerska par var där samtidigt. Ett av paren hade en liten grabb med sig, kvinnan i det andra paret var höggravid. Jag satt och tjyvlyssnade på dem när de talade ungerska, detta språk där ingenting står att känna igen.

Firandet kan också vara en ovanligt god middag. Eftersom jag till vardags lagar maten här hemma innebär en sådan dag restaurangmat. Och därtill ett gott vin, i liten kvantitet.

Ja, så kan dagar se ut också nu. Att komma till en plats där inga invasionsstyrkor eller gängkriminella syns till, en plats där tystnaden lämnar plats för eftertanken. Levrasjön är namnet, risken att bli nedslagen, rånad, hånad eller skjuten är försvinnande liten där.

Men väl hemkommen slås jag till marken igen. Jag ser att Sven Stolpe, en av den svenska litteraturens stora, och hans fru Karins vackra gamla hem, nu förvandlats till moské. 

Det finns ingen gräns för den svenska politikerklassens underdånighet. Stolpes hem borde ha varit ett museum idag. Hans kulturpolitiska gärning kan inte överskattas. 

Men när barnbarnet Schulman säger att "det är väldigt fint" att morfars gamla bibliotek nu är bönerum för Filipstads muslimer, då inser man att det är allvar. Några säger att det går för långt men jag invänder och svarar att "långt" i detta avseende är ett synnerligen relativt begrepp.


1 kommentar:

  1. Jag såg reportaget. Undantag av min bojkott av SVT. Schulman påminde hastigt om huvudpersonen i Houellebecqs bok "Underkastelsen". François vars liv i stort rörde sig mellan munnen och kuken, som finner fördelarna i att byta till islam.
    Hur många François finns det?

    Ang. svensk mat i krogen: de finns kvar i Stockholm. Vet ej om det är för att vi svenskar vill ha det eller för att turister kan äta något lokalt.    SvaraRadera