söndag 4 augusti 2019

Mörkret sänker sig. Massmord och allemansrätt för husbilsluffare

Bosarpasjön före åskovädret. Foto: T.N.
I helgen har vi suttit vid sjöar och avstått vår fridfulla vik på Landön. Skälet är enkelt. Vi har med egna ögon sett att tyskar i husbil, förmodligen både läskunniga och kompetenta i andra sammanhang, satt sig direkt i gräset eller i strandsanden och skitit. Det är så motbjudande att jag saknar ord. De ord jag kommer på vill jag inte använda här. Det vi kallar för allemansrätt tolkar dessa turister som att det är fritt fram att göra precis vad man vill. Det ligger en stor campingplats längre ut på udden, men den vill de inte bo på. Den är varken gratis att tvätta sig eller skita på, så då väljer de vår fridfulla vik.

Jag läste under söndagen också det sjuka manifest som massmördaren i El Paso författat. Nej, jag lägger inte ut länk till det, men jag har det i pdf-format om någon är intresserad. Det är en spikkokad soppa om ras och teknologi, om naturvård och storföretagande. Denne unge man tycks ha trott att han skulle utlösa en förändring av det han önskar. Inte en chans att den desperata massmördaren ändrar på någonting i positiv bemärkelse. De tre senaste exemplen på det är Breivik i Norge, Brenton Harrison Tarrant i Christchurch, och nu alltså Patrick Crusius. Vi vet alla att de har många föregångare, också sådana med manifest.

Mer eller mindre pretentiösa kan massmorden te sig. Som om massmord behövde en kvasi-intellektuell förklaring.

Däremot tror jag att information till alla turister i Sverige - de med husbilar, oavsett om de är tyskar, danskar, holländare eller något fjärde - om vad allemansrätten innebär och vad den inte innebär, skulle vara bra för oss som råkar leva och verka i detta land på livstid. Bara det behövde framhållas.

1 kommentar:

  1. Bloggaren Julia Caesar angående turister:

    "Utan tvekan är det fråga om en genomgripande förvandling – turister gör saker och beter sig på ett sätt som de aldrig skulle göra hemma. Någonting sker inom dem som får dem att släppa kontroll, spärrar och beteende som annars ingår i deras normala livsföring."

    https://juliacaesar.blog/2019/07/28/turism-att-resa-bort-fran-sig-sjalv/

    SvaraRadera