måndag 5 augusti 2019

Sommaren 1964. Vackra drömmar och hårda vardagsrealiteter. Klimat och yxmord

Sommaren 1964 har jag många gånger återvänt till i mina böcker, inte minst i min senaste, Från All My Loving till Allahu Akbar, och jag har varit ganska osentimental i mitt förhållningssätt. Då var då och nu är nu. Tillbaka till folkhemmet fungerar bara för tidsresenärer eller hårdföra nationalromantiker. Att se samtiden i ögonen är en större utmaning och kräver både studier och insikter, civilkurage och en medveten ovilja att kompromissa om kärnvärden (yttrande- och tryckfrihet, frihet från religioner - att slippa dem likaväl som att utöva dem - och möjligheten att leva ett stilla och fridfull liv).

Som bekant är det näst intill hopplöst att ens i de minsta byar i vårt land att leva så. Att hävda yttrande- och tryckfriheten är förstås en självklarhet alldeles oavsett.

På bilden sitter jag med min farfar Hans Nydahl, min farmor Sandra Nydahl och min kusin Lars-Olof. Nog minns jag de där dagarna i en hyrd stuga i Kämpinge. Inte heller där slipper de idag undan. Och folkhemsdrömmarna ger inte heller dem någon framtid. Drömmar är drömmar och realiteter är realiteter.

Idag kom detta telegram: 
I juli har det skrivits klimathistoria med dussintals nya värmerekord på både nationell och global nivå. Detta är inte science fiction, det här är verklighetens klimatförändringar. Det händer nu och det kommer bara att bli värre om vi inte agerar skyndsamt, sa Petteri Taalas, generalsekreterare på Meteorologiska världsorganisationen (WMO), i samband med att mätningarna presenterades.
Hur ska man värdera detta? Är det fakta av det slag som måste kallas klimatförändring, eller är det tal om en längre period med ovanligt stark värme? Efter att ha läst Lennart Bengtssons bok tar jag ingenting för givet, och jag är inte det minsta konspiratoriskt lagd.

Nästan samtidigt fick jag veta att det är författaren och översättaren Dmitri Plax son som blev yxmördad för några dagar sedan. Plax arbetar, tillsammans med min äldste son Mikael, med olika projekt i Ryssland.

Det gemensamma för dem är att de handlar om en demokratiskt opposition mot Putin och yttrandefrihetens allt kärvare villkor i landet. Se här om skriftserien Gotlandssamtal. Jag hade själv en del med Plax att göra i samband med översättningen och utgivningen av Valzhyna Morts bok Tårarnas fabrik. De har båda sina rötter i Belarus/Vitryssland. Arma Dmitri Plax och hans hustru. Jag lider med dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar