onsdag 28 augusti 2019

Svensk mat? Inte en chans, vi är ju godhjärtade, hungriga globalister

Told og Snaps i Köpenhamn

”Ingenstans i den svenska provinsen gick det att få svensk mat, däremot grekisk, indisk, italiensk, kinesisk, thailändsk, mellanösternsk och så vidare. Jag kände en stark saknad efter stadshotell, vita dukar, smör, ost och sill.” Anders Björnsson: Sensommarbrev 2019.
Jag lagar middag varje dag här hemma. Det blir mycket varierat, här samsas förstås olika lammrätter med sill, köttbullar, potatismos, grönsaksgrytor, fisksoppor och annat. Men att ute i en stad finna en restaurang som serverar svensk mat, det är nog lika omöjligt som Anders Björnsson beskriver det. Jag letar i ”mina” städer. Hittar inte ett enda. Om man nu inte tycker att korvvagnen serverar något liknande, nämligen dansk snabbmat i form av korv med bröd.

Drar mig till minnes sommaren för några år sedan då vi tillsammans med Snaphanen besökte krogen Told og Snaps i Köpenhamn. Det var danskt så det sjöng om det. Smørrebrød med leverpastej, sill, färöisk lax, ägg och annat. Dansk öl och deras hemgjorda kryddersnaps. Så sitter man där som man gjort sedan tidiga år, påmind om den malmöitiska vanan att äta i Köpenhamn. Hemkänsla, frid och fröjd.

Jag är så infernaliskt trött på pizza, får kväljningar vid tanken. Så trött på kinesiskt och thailändskt. Så trött på de illaluktande
kebabbarerna, vem orkar ens gå in i dem. Skyndar snabbt förbi. Restaurang möjlig att besöka? En engelsk pub-krog vid järnvägsstationen, där det alltid blir fish´n´chips. Svenskt? Nej, men urgammal vardagsmat i en fiskenation. Som England eller Sverige. 

2 kommentarer:

  1. Även i Köpenhamn får man leta länge men smörrebröd och liknande finns fortfarande att få (t.ex. Gitte Kik). Jag tycker också att en restaurang som Aamanns ser till att bygga på dansk tradition. Här i Kanada (Edmonton) är det också mest utslätad turistmat men vi fick en underbar kväll på ett ställe vid namn Range Road, förfinad kanadensisk tradition på alla sätt och vis

    SvaraRadera
  2. Vad sägs då om den svenska favvon, kebabpizzan (spritsad med ljus sås ur plastflaska)? Yummy in your tummy.

    SvaraRadera