fredag 30 augusti 2019

Virtanen, metoo och ny backlash

Stenshuvud sett från Olseröd. Foto: Astrid Nydahl
Det fanns en tid då feminismens företrädare älskade att tala om backlash. Susan Faludi gav också en av sina böcker det namnet, det var 1993. I den argumenterade hon för att det pågick "ett krig mot kvinnorna och en skuldbeläggning av offren".

Det har runnit ohyggligt mycket vatten under broarna sedan dess. Hela myndighetssverige och hela mediaindustrin har anpassat sig till ett språk där allt förskjutits i radikalfeministisk riktning. Tänk bara på hur han och hon avskaffats. Tänk på hur kön ersätts av svårdefinierade nya uppfinningar i korrigeringsbranschen.

Så kom flodvågen med alla sina upprop. Snart sagt varje svensk kvinna vittnade om våldtäkter. Det ledde bland annat till att Stadsteaterns Benny Fredriksson tog sitt liv.

Med tiden har bilden kommit att förändras, och nog skulle man med dagens besked kunna tala om en mini-backlash (där mönstret känns igen men med radikalt annorlunda föreställningar). Cissi Wallin anmälde Fredrik Virtanen för våldtäkt. Han fick sparken från Aftonbladet och fick valsa runt i de offentliga domstolar som inte kan kallas annat än pöbelvälde. Wallin åtalas nu för grovt förtal och Virtanen vill ha 20 årslöner i skadestånd. Man skulle kunna säga att denna så kallade backlash är nödvändig för att återfå något slags balans och förnuft i det offentliga rummet. Vi har problem nog med profetens anhängare och allt det som nu drabbar både män och kvinnor i det svenska samhället. Virtanen till DN:

Samhällets näthat är ett extremt stort problem. På skolgårdar, arbetsplatser, i kvarter och städer. Att man pekar ut varandra av privata hämndbegär. Det är bra att staten säger att man inte får skriva vad som helst på nätet. Det här är extremist-näthat-versionen, säger Fredrik Virtanen
Det handlar om långtgående trakasserier. Hon har skrivit mellan 70 och 100 inlägg på Facebook och Instagram där hon kallar mig våldtäktsman.

Jag vill hävda att Virtanen och Fredriksson bara är två exempel (det finns så många fler) på människor som hamnat i det mediala ljus som sänkte dem. Vilken rätt har AB:s ledning att beklaga sig? Med Åsa Linderborg i spetsen startade de drevet mot Fredriksson. Virtanen förlorade sin AB-anställning när drevet gick mot honom.  Läxan är att aldrig låta sig hänföras av ideologiska massrörelser, idag allra minst klimatreligionens eller profetens, och att i möjligaste mån inte finnas i pressens och kulturbranschens kretsar.Visar du minsta tecken på "avvikelse" där blir du jagad, hängd eller stenad.

 

3 kommentarer:

  1. Har lagt en länk till din text på min blogg, sista inlägget. Hoppas det är ok. Om inte maila!

    SvaraRadera
  2. Klokt sagt om massrörelser. Tänker ofta på fanatismens eskalering under franska revolutionen. Hur till slut överbödlarna själva föll offer. "Revolutionen äter sina barn." Och all galenskap och all ondska. Inte bara islamistiska knivattacker utan den där småbarnsmamman i Kiev som lämnade sina barn i elva dagar och tvingade dem äta sina exkrementer. Varför finns inte dödsstraff? (Läs om fallet i Daily Mirror!)

    SvaraRadera