torsdag 19 september 2019

Fullskaligt krig Iran - USA? Förutsättningarna och lögnerna
Från Svenska Dagbladet inhämtar jag dessa uppgifter om amerikanska muskler i militärt avseende, om ett fullskaligt krig med Iran skulle utbryta:
Militärt agerar USA från en styrkeposition runt Persiska viken. Över hela arabvärlden finns amerikanska baser, enligt en sammanställning i Economic Times:
Irak. 5 000 soldater som deltagit i striderna med USA-ledda internationella koalitionen i kampen mot terrorgruppen IS.
Bahrain. Högkvarter för den femte amerikanska flottan i Mellanöstern med sammanlagt 7 000 soldater. Här finns också specialsoldater och en flygbas med övervakningsplan och stridsflyg.
Kuwait. Den amerikanska arméns högkvarter i området, inklusive stridsfordon och totalt 13 000 soldater. Även två flygbaser och en marinbas.
Qatar. Högkvarteret för USA:s centralkommando i Mellanöstern med 13 000 soldater. Vid en ytterligare upptrappad konflikt med Iran kan kärnvapenbärande B-52 bombplan kunna placeras här.
Förenade arabemiraten. Den största amerikanska flottbasen utanför USA med 5 000 soldater, stridsflyg och drönare.
Saudiarabien. USA drog tillbaka militära förband efter terrordåden 11 september 2001 och inför invasionen av Irak 2003.
Nu återvänder stridsflyg, luftförsvar och omkring 1 000 som en direkt konsekvens av konflikten med Iran.
I Persiska viken patrullerar amerikanska krigsfartyg för att förhindra nya iranska angrepp mot andra länders oljefartyg. I Omanbukten utanför Hormuzsundet inväntar hangarfartyget USS Abraham Lincoln nästa steg. Andra hangarfartyg kan snabbt ta sig till området.
Nu är ju inte detta hela sanningen. Det finns en rad osäkra faktorer. Israel kommer med all säkerhet att dras in i ett sådant krig, om inte annat för att gudspartierna/islamisterna i såväl Libanon som Gaza inleder större angrepp inne i Israel. Kom ihåg att deras raketer idag inte är några leksaksvapen, alldeles tvärtom kan de nå långt in i Israel. I Syrien har Iran regelrätta förband och en stor militär utrustning som kommer att vändas mot Israel. Ingen sitter där med armarna i kors och låter sig utsättas för raketer eller andra krigshandlingar, det lär vi snabbt bli varse. För Israel handlar varje sådan situation om överlevnad och framtid, varken mer eller mindre.

Man kan tro eller inbilla sig att USA:s militära styrka är imponerande överlägsen. Men då ska man komma ihåg USA:s fiaskon i Irak och Afghanistan och betänka att dessa krig har pågått i väldigt många år utan några imponerande framsteg. Hade USA avstått från att invadera Saddams Irak är det föga troligt att IS alls hade skapats och/ eller kunnat etablera sig i regionen.

Det talas med jämna mellanrum om att det råder fred i dessa länder, men det är förstås bara propaganda och tomma ord. Trump blåljuger lika bra som någonsin Obama, Bush eller Clinton. Det ingår i hans ämbete, oavsett vad de flesta tror om hans agerande.

***

Grundregeln i såväl fred som krig är att aldrig lita på den politiska klassen. Då riskerar man att bli en medlöpare. Jag blir brutalt påmind när jag läser om hur dessa politiska nötter är på väg att fira en så kallad "kändis" och det räcker att jag ser en enda bild så förstår jag lite bättre hur illa det är. Det konkreta fallet här är ju KD-ledaren. På tal om krigsrisken, således.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar