onsdag 25 september 2019

Gamla England och Boris Johnsons hopplösa Brexitkaos

Foto: Astrid Nydahl
”Ett stort industriföretag behöver många arbetare, som tillsammans sysselsätts i en enda byggnad; de måste leva nära varandra och utgör, redan då det gäller en måttligt stor anläggning, en by för sig själv. De har behov, och för att tillfredsställa dessa behövs andra människor, varför hantverkare, skräddare, skomakare, bagare, snickare, murare drar dit. Byborna, särskilt den yngre generationen, vänjer sig vid fabriksarbetet, blir förtrogna med det, och när den första fabriken inte kan anställa alla, faller lönerna, och följden blir att nya fabrikanter flyttar in. Så växer byn till en liten stad, och den lilla staden till en stor. Ju större staden, desto större dess fördelar.” 

(Friedrich Engels: Den arbetande klassens läge i England, 1845, svensk översättning 1983 översatt av av Claes-Eric Danelius)
 
När man reser runt med buss och tåg i England på väg till Wales kan man få två paustimmar på magiska platser som Shrewsbury.

Foto: Astrid Nydahl
Man behöver inte tala om berömdheter och fotbollslag, man kan bara strosa utmed stadens backiga gator och begrunda varför så gamla hus är så oerhört mycket vackrare och mänskligare än nutidens, och därmed varför själva miljön inger mig just det lugn som aldrig infinner sig i de moderna betongstäderna.

Idag är det en ödesdag för Boris Johnson och Brexit. Det är omöjligt för mig att inte ta fram bilder av allt det vackra man kan se i England, när jag tänker på vilket öde landet går till mötes. Vad ska hända nu?

Det är 36 dagar kvar. Corbyn lovar att han ska blockera en no-deal-brexit så länge det krävs. Det ser ut som om han har de andra partierna med sig. En genomröstad, parlamentariskt beslutad Brexit kommer således aldrig att äga rum. Leder det till Johnsons sorti? Går han i så fall frivillig eller blir han avsatt?

Frågorna blåser inte bort, men kanske gör svaren det. Vi får se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar