![]() |
Foto: Astrid Nydahl |
I ämnet historia har momentet ”forna civilisationer, från förhistorisk tid till cirka 1700”, som nu lärs ut på högstadiet, strukits helt. Det innebär att antikens historia försvinner från undervisningen i grundskolan (...) Timmarna räcker inte till, säger Anna Westerholm, chef på Skolverkets läroplansavdelning, till SvD.
Tror man att någon håller ställningarna mot fördumningen tror man fel. Tror man att Skolverket skulle vara en sådan instans tror man ännu mer fel.
Varför läser man historia i skolan? Möjligen för att försöka lägga en aldrig så liten grund för framtida vuxna att stå på. Varför ska de ha en sådan grund? Därför att mänskligt handlande alltid handlar om kunskaper och lärdomar bakåt.
Bort med det! In med mer lättlärt och lättsmält. Varför inte mer om allt det som rör sig i barn och ungdomars vardag utanför skolan?
Hur får du långa tidslinjer om du börjar 800 år efter Kristus? Antiken som har ett helt unikt historiskt och arkeologiskt källmaterial är verkligen den utgångspunkt som kan skapa de långa tidsperspektiven, säger Jenny Wallensten.
Wallensten är forskare i antikens kultur och samhällsvetenskap vid Svenska institutet i Aten. Hon sätter fingret på den ömmaste av punkter. Ju grundare historiekunskaper, desto dummare människor.
Vad drar jag för slutsats? Den enklaste av alla: de människor som idag bär pärmar på Skolverket tillhör de två generationer som senast blev fördummade i den svenska grundskolan. Vad de gör är bara att försöka skynda på fördumningen och göra den ännu några avgrundssteg värre.
I DN ställer Maria Schottenius frågan:
Hur har Anna Westerholm & co tänkt att eleverna ska begripa något om demokratins uppkomst utan att ha en susning om Sokrates, Aristoteles och Platon? Och litteratur och scenkonst, vad hade den varit utan Homeros, Sapfo och Sofokles?Krönikören tycks inte förstå att dagens viktigaste namn är Harry Potter, Zara Larsson, Avici och Jacqueline Woodson. De antika namnen är inte bara svåra att uttala, de är näst intill oläsbara. "Man fattar inte ett smack", så att säga. Inte heller har hon förstått att de prioriterade ämnesområdena från lågstadiet och uppåt är Genus, Miljö, Migration och Etnicitet.
Helt vanvettigt och otroligt. Alltså måste man börja läsa också historia med barnen hemma.
SvaraRaderaOm all onödig trams skulle plockas bort från skolan skulle tiden räcka till tror jag.
I min skola väldigt länge sedan försökte man länka ämnen ihop. När vi läste t ex om Egyptens historia, läste vi i geografi om Egypten, på teckning/konst målade vi efter egyptisk tema. När vi närmade oss Europas historia togs samhällskunskap med i systemet. Visst haltade det men vi fick bildning. Ja, alla mina lärare hade ju disputerat i sina ämnen så de var kunniga.
Svensk skola har fallit i kunskapsnivå enligt senare års undersökningar gjorda av OECD och PISA (Programme for international Student Assessment). Fokus ska alltså ligga på att förbättra kunskaper inom matematik, läsförståelse och andra saker. Historia är oerhört viktig, dessutom. Hur ska barn förstå vår kultur om de inte får kunskap om religionens inverkan och antikens stora tänkare? I stället får jag ett intryck av att eleverna ska indoktrineras med nutidens, av makthavarna, påbjudna värderingar. Det är en mycket farlig väg att gå. Sverige behöver verkligen kunnigt folk som kan hantera framtida utmaningar. Vår BNP är idag alldeles för låg för att upprätthålla välfärden.
SvaraRadera