lördag 28 september 2019

Sölvesborg och Bromölla. Två SD-styrda kommuner som omtalas på olika sätt

Foto: Astrid Nydahl

Det talas mycket om Sölvesborg som SD:s skyltfönster. Inte på något sätt är det svårt att förstå. Kommunalrådet Louise Erixon är sambo med partiledaren Jimmie Åkesson. Redan det blir ju rubriker i MSM. 

Erixon styr med mandat av en allians bestående, förutom av SD också M, KD samt Sölvesborg- och Listerpartiet. Det är inte märkvärdigare än att medborgarna i kommunen gav dem det förtroendet. 

Fasad på Ifö Center i Bromölla. Skapad av Thiago Goms från Brasilien.

I grannkommunen Bromölla styr också SD, där de har kommunalrådsposten i sin hand, förste vice är en sosse och andra vice en moderat. 

Det hojtas inte så mycket om dem, trots att de just invigt Sveriges absolut största konstverkstad (läs gärna om Ifö-center här, ett fantastiskt initiativ som lockar konstnärer från när och fjärran), har en bra biblioteksverksamhet samt infört tiggeriförbud i kommunen. 

Det är Erixons kommunhusflaggning och de eventuella inköpen av konst som sticker i ögonen. Ingen säger dock att sådana kommunala inköp är ytterst sparsamma, för att inte säga obefintliga, sedan långt före SD:s tid (Lars Vilks berättar här). 

Sölvesborg har t.ex. ingen budget för inköp av konst. Det är inte Erixons eller Samstyrets beslut.Och det är sällan man har Prideflaggor på kommunhusen. Erixon i DN:

– Det finns en rapport som visar att omkring 70 procent av Sveriges kommuner tillämpar en traditionell flaggningspolicy i dag. Men detta blev en så tacksam bild av det här onda styret som man absolut inte vill ha i andra kommuner.
Det behöver påpekas att Pride är ett privat initiativ. Inte ett kommunalt eller statligt. Att myndigheter väljer att gå med i dessa karnevaltåg är en helt annan sak. Vill militären, polisen och kyrkan förknippas så är det upp till dem. Men nog anser jag det anmärkningsvärt att svenska biskopar deltar i tävlingar som "Kast med liten dildo".

Man flaggar inte med Piratflaggor, IS-flaggor eller annat på svenska kommunalhus, oavsett om det finns invånare som så hade önskat.

Sölvesborg blev det nationella spöket. Bromölla talas det tyst om, trots det magnifika sättet att säkra och få köpa en gammal industribyggnad för skapandet av samtidskonst. Det är skönt att man kan fortsätta lördagsfika där. De konstintresserade tar sig direkt till Ifö Center och stannar inte för att diskutera andra ämnen med stadens gubbar och gummor. Själv sitter vi på uteplatserna under tak och betraktar den blygsamma huvudgatans händelser till kaffe och räksmörgås.

Skärmdump om Ifö Center och dess många kurser, här en betonkurs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar