tisdag 22 oktober 2019

BKT-vecka igen med nya komplikationer

Foto: Astrid Nydahl

Nog är det tre bokstäver som präglar Europa nu. B som i Brexit, K som i Kurdistan och T som i Turkiet. Även om endast Brexit kan sägas vara en europeisk fråga, så är Turkiets barbari i Kurdistan av yttersta vikt också för vår framtid.

Bara ren okunnighet kan betrakta dagens Turkiet som något annat än en diktatur och Erdogan som något annat än en diktator. Det farliga spel han bedriver inne på syrisk/kurdiskt territorium kan utan minsta ytterligare ansträngning försvåra situationen i regionen radikalt.

Brexit kan, så här tre år senare, betraktas som en nationalromantisk dröm. Men man ska till denna dröm också lägga mardrömmen. Britterna har inte sedan Irakinvasionen och Blairs förräderi, varit så splittrade som nu. Ruskiga bilder sändes under lördagen då endast en massiv polisring kunde hindra pöbeln från att skada eller döda Jacob Rees Mogg. Ska resultatet av dessa kostsamma och destruktiva "förhandlings"-rundor bara sluta i ett ekonomiskt och nationellt antiklimax? Om antisemiten som styr Labour lyckas förhala ytterligare väntar möjligen en ny folkomröstning eller ett val. Vad något av dessa alternativ skulle innebära vet vi inte, men kanske skulle de ändå göra Corbin till en andraklassens föredetting och Johnson till en starkare premiärminister. Och då väntar möjligen något helt annat.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar